Akcija "Sve predsednikove bebe"

Pre 20 godina još jedno od mnogih poskupljenja pelena podstaklo je mladi bračni par da smisle akciju koju je zatim Radio B92 nazvao "Sve predsednikove bebe".

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

16:32

Default images

Danas udruženja roditelja, sa Fondom B92 na čelu, vode bitku za razumniju cenu roditeljstva - ukidanje PDV-a i smanjenje na 10 posto marži za pelene, hranu i opremu za bebe.

Među razlozima za akciju “Sve predsednikove bebe” bilo je navedeno je da jedino plata tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševica omogućava bebama svakodnevnu ishranu i menjanje pelena, sigurnu budućnost bez neizvesnosti, kao i da u njegovoj kući niko ne sme da ih bije.

Dečji dodatak za mart 1992. iznosio je koliko je vredela jedna tegla kašice za bebe, a to je bio samo jedan od mnogih razloga za odaziv velikog broja roditelja koji su doneli bebe tadašnjem predsedniku na poklon.

Dvadeset godina nakon ove akcije, Fond B92 i akcija Bitka za bebe bave se sličnim pitanjem. Krajem ove nedelje uručiće Vladi Narodnu inicijativu za ukidanje PDV-a i smanjenje marži na pelene, hranu i opremu za bebe, koju je podržao veliki broj građana.

Ako ste ekonomični roditelji, možete naleteti i na pakovanje pelena od četrdesetak komada, koje košta košta oko 1.000 dinara. Bebe to potroše za oko pet dana. Dakle, samo pelene u Srbiji koštaju najmanje 6. 000 dinara mesečno.

Ipak, da li će deca u našoj državi zauvek biti luksuz ili će jednog dana biti, kao što se najčešće opisuje, najveća sreća, videćemo za nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: