Brejvik planirao atentat na Obamu?

Norvežanin Anders Brejvik, koji je u julu prošle godine u Oslu usmrtio 77 osoba, planirao je da izvrši atentat na predsednika SAD Baraka Obamu.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

22:48

Default images

Prema navodima norveškog lista Dagbladet, Brejvik je islednicima rekao da je Obamu hteo da ubije 2009. godine, kada je u Oslu primao Nobelovu nagradu za mir.

Najpre je planirao da atentat izvši automobilom-bombom, a potom je promenio plan i nameravao je da u Gradsku kuću uđe prerušen u policajca, ali ništa od toga nije mogao da realizuje, zbog obimnih mera bezbednosti.

Brejvik je 22. jula prošle godine u centru Osla aktivirao automobil bombu i tom prilikom je život izgubilo osam osoba. Istog dana je na jednom ostrvu, udaljenom od Osla oko 40 kilometara, iz vatrenog oružja ubio 69 osoba i ranio 33.

Suđenje za taj zločin počinje 16. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: