"Anan da saopšti plan za Siriju"

SAD i zemlje Persijskog zaliva pozvale su međunarodnog izaslanika Kofija Anana da saopšti "redosled narednih koraka" u svom mirovnom planu za Siriju.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

21:56

Default images

Američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je razgovarala sa kolegama iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina, Katara Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana na sastanku u Rijadu, izrazila je zabrinutost zbog toga što se Sirija i dalje surovo obračunava sa disidentima.

Na konferenciji za novinare, Klintonova je izrazila skepticizam oko sirijskog prihvatanja Ananovog mirovnog plana u šest tačaka, koji poziva sirijske snage da se povuku iz okupiranih gradova i prekinu oružane akcije, preneo je AFP.

"Čak i danas, režimske snage nastavljaju da granatiraju civile, opsedaju mesta pa čak i gađaju verske objekte", rekla je ona, uoči sutrašnjeg sastanka u Istanbulu pod nazivom "Prijatelji Sirije". Na tom sastanku bi, kako se očekuje, delegati nekoliko desetina zemlja trebalo da ohrabre podeljenu sirijsku opoziciju da se ujedini.

Klintonova je rekla da će na arapski i zapadni funkcioneri sutra razgovarati o daljim pritiscima na Asada kako bi se omogućilodoturanje humanitarne pomoći i promovisala demokratska politička tranzicija u zemlji.

Rojters navodi da je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Saud el-Fejsal, pozvao da se naoruža sirijska opozicija, navodeći da je to "dužnost".

"Naoružavanje opozicije je dužnost, mislim, jer ona ne može drugačije da se brani nego oružjem", rekao je Fejsal na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Klinton.

Asadov plan u šest tačaka poziva na okončanje nasilja, uvođenje dvočasovnog svakodnevnog prekida sukoba radi dostavljanja humanitarne pomoći, pristup medijima u svim ugroženim oblastima, politički proces u kom će učestvovati sve strane, pravo na proteste i oslobađanje političkih zatvorenika.

Prema podacima UN, u nasilju u Siriji ubijeno je više od 9.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: