Redžepi: Policajci su kidnapovani

Vlada Kosova i predsednica Jahjaga oštro su osudili hapšenje dvojice pripadnika KPS i zatražili od Srbije njihovo hitno oslobađanje. Redžepi: Policajci su oteti

Izvor: Beta

Subota, 31.03.2012.

21:12

Default images

"Ovaj kukavički akt Vlade Srbije je u suprotnosti sa evropskim vrednostima dobrosusedstva, regionalne saradnje i teško gazi postignute sporazume između Kosova i Srbije pod posredovanjem EU i SAD. Ovaj akt dovodi u pitanje odnose između dve zemlje", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga navodi da je reč o kažnjivom ponašanju koje se ne može dalje tolerisati.

"Hapšenje pripadnika kosovske policije na zadatku je napad na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosova. Česta hapšenja građana Republike Kosova od strane vlasti Republike Srbije ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dve zemlje", navodi se u saopštenju kosovske predsednice.

Ona je zatražila od Srbije da poštuje sporazume koji su postignuti u dijalogu kojem je posredovala EU. Jahjaga je pozvala međunarodne institucije da od Srbije zatraže da "poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", kao i međunarodne zakone i norme o međunarodnim granicama.

"Kabinet predsednice Kosova traži od vlasti Republike Srbije da prestane sa graničnim provokacijama i delovanjem prema građanima Republike Kosova i njenih institucija i traži slobodu za one koji su bezrazložno uhapšeni", navodi se u saopštenju Jahjage.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jutros kod Meradara, na teritoriji centralne Srbije, uhapšena dvojica naoružanih pripadnika Kosovske policijske službe. Dačić je kazao da su su oni bili u uniformama, naoružani pištoljima, automatskim puškama i sa specijalnom opremom za merenje daljine i noćno osmatranje.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika kosovske policije dok su oni patrolirali u zoni svoje odgovornosti. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da su dvojica kosovskih policajaca oteta u zasedi koju im je postavila srpska policija unutar teritorije na kojoj su patrolirali.

"Oni su upali u zamku dok su uklanjali debla sa puta kojim se redovno patrolira", kazao je Redžepi Radio-televiziji Kosova i dodao ih je "13 srpskih žandarma opkolilo, kidnapovalo i prebacilo u Srbiju", prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: