Demonstranti traže ostavku Šmita

Budimpešta -- Nekoliko stotina demonstranata uputilo se do predsedničke palate u Budimpešti da bi zatražili hitnu ostavku šefa države Pala Šmita.

Izvor: Tanjug
Podeli

Njemu je oduzeta titula doktora koju je stekao 1992. godine, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

Demonstranti su u popodnevnim satima krenuli sa Eržebet skvera u centru Budimpešte, prešli su most Elizabet u pratnji policije i uputili se prema predsedničkoj palati.

Organizovali su se preko Fejsbuka, a među njima ima i nekoliko skupštinskih poslanika iz partije zelenih LMP i levičarskih političara, javila je mađarska agencija MTI.

Demonstranti nameravaju da u predsedničkoj palati predaju zahtev za ostavku predsednika.

Ranije ove sedmice, budimpeštanski univerzitet Semelvajs oduzeo je, zbog plagijata, Šmitu titula doktora.

Šmit je u petak za državnu televiziju rekao da je njegova "savest čista" kada je reč o doktorskoj disertaciji i dodao da mu "nije prijatno" što je kompromitovan u javnosti zbog toga, naročito zato što slučaj nije mogao da iznese pred Univerzitetski senat, koji je doneo odluku o oduzimanju doktorske titule, preneo je AP.

On je rekao da je doktorsku disertaciju pisao 1992. godine samostalno i rekao da će skinuti ljagu sa svog imena tako što će napisati drugu doktorsku disertaciju.

Šmit je titulu doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

Mađarski nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980. godine, koju je napisao pokojni bugarski sportski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisane 1991. na engleskom.

strana 1 od 122 idi na stranu