Iz "nesvrstanih" oko 200 studenata

Beograd -- Zahvaljujući realizaciji projekta "Svet u Srbiji" u našoj zemlji sada ima 198 studenata iz 47 država-članica Pokreta nesvrstanih, kaže ministar Žarko Obradović.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je na skupu u Domu kulture Studentski grad, koji je upriličen u susret proslavi Dana studenata, govorio o značaju studenata iz nesvrstanih zemalja za Srbiju.

Obradović je podsetio da je realizacija projekta "Svet u Srbiji" počela pre dve godine u saradnji Ministarstva prosvete i nauke i Ministarstva inostranih poslova.

"Time su studenti iz zemalja članica Pokreta nesvrstanih dobili priliku da budu naši gosti u pravom smislu te reči, da uče naš jezik, a onda sledeće godine da izaberu osnovne master ili doktorske studije, po žzelji njihovih vlada", kazao je Obradović.

On je naveo da je od 90 studenata koji su stigli prošle godine, njih 88 položilo srpski jezik i upisalo studije istakavši da su im bili obezbeđeni uslovi za učenje i smeštaj u Studentskom odmaralištu na "Avali". Obradović je istakao da je reč o globalnom projektu koji za Srbiju ima dvostruki smisao i značaj: državni i obrazovni.

"Državni cilj je da kroz školovanje i studentsku saradnju ostvarimo što bolje međudržavne odnose sa nesvrstanima", kazao je on i dodao da studenti iz tih zemalja "kada nauče naš jezik, kulturu i deo naše istorije, postaju deo nas i onda su najbolji ambasadori naše zemlje u svojim zemljama i u međunarodnim organizacijama".

"Praksa je pokazala da su studenti iz nesvrstanih zemalja vremenom izrastali u vrsne diplomate, predsednike vlada, vodeće pravnike, ekonomiste, hirurge, a da su trajno ostajala prijateljstva koja su u našoj zemlji sklopili", objasnio je ministar prosvete.

Kada je reč o obrazovanju, želimo da Srbiji i Beogradu vratimo mesto koje su imali u prošlosti, da budu centar obrzovanja u jugoistočnoj Evropi, rekao je Obradović.

Srbija u obrazovnom smislu, kako je kazao, ima šta da ponudi - ima odlične fakultete, veoma kvalitetetne profesore, sjajne akademske programe tako da studenti iz nesvrstanih zemalja ovde mogu steći potrebna znanja i to ne samo na srpskom, već i engleskom jeziku.

On je podsetio da je u Beogradu poslednjih decenija prošlog veka bilo mnogo studenata iz zemalja Azije, Afrike Južne Amerike koji su kasnije postali most između Srbije i tih zemalja.

Obradović je izrazio nadu da dolazak studenata iz nesvrstanih zemalja otvara vrata i njihovim drugim kolegama istakavši da će Srbija nastaviti realizaciju ovog projekta i u narednim godinama.

Univerzitet u Beogradu, kao najstariji i najveći u Srbiji, ima 31 fakultet u pet naučnih grupacija i sve sadržaje bitne za uspešne studije, istakla je prodekan za finansije prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović.

"Pokret nesvrstanih čine zemlje koje nisu ni političke, ni privredne sile i zato je važno da između takvih zemalja postoje dobri odnosi", kazala je ona i dodala da se pored kolega i prijatelja na studijama stiču i potencijalni poslovni partneri.

strana 1 od 192 idi na stranu