Požega: Devojke rade u strugari

Požega -- U vreme krize mnogi, da bi preživeli, pribegavaju poslovima na koje nikada nisu pomišljali.

Izvor: B92
Podeli

Tako u Požegi dve sestre rade u strugari, dok se diplomirani ekonomista bavi sapundžijskim zanatom.

Kada je pre šest godina njihov otac iznenada preminuo, Milena i Jelena Karimanović nisu želele da izgube i porodičnu strugaru. Jednostavno su se uhvatile u koštac sa drvima i tako dokazale da i žene mogu da se bave teškim muškim poslovima, kaže Milena.

"Pa težak je, poprilično, ali sve bi to bilo zanemarujuće kada bi se i na vreme plaćalo i sve išlo kako treba. Onda imate volju za rad i sve kako treba, a sada, šta znam, niko ništa nam zagarantovano ne obećava da ćemo raditi, da će nam plaćati i sve tako", kaže Milena Karimanović.

Kako je u pitanju sezonski posao, ne postoji mogućnost da obe budu zaposlene, pa je mlađa sestra Jelena i dalje na birou, ali uporno pokušava da reši problem nezaposlenosti.

"Pa ja sam već, evo treća godina kako konkurišem za 160 000, koje nudi Fond za samozapošljavanje i evo je treća godina kako me odbijaju, ja nisam dobila to, jer kažu - nemam dovoljan broj bodova", kaže Jelena.

A dok ne dobije dovoljan broj bodova, ona će i dalje pomagati sestri, jer radni dan na strugani ume da potraje u sezoni.

"Recimo prošle godine je trajalo 20 sati, jer smo radile prvu, drugu i treću smenu, toliko smo imali posla", kaže Milena.

Vrednoća ovih devojaka svakodnevno zadivljuje njihove mušterije.

Sestrama Karimanović obično kasne sa plaćanjem oni koji vole da se rasipaju novcem, ali da se to vidi ili da se o tome priča. Ipak one nastavljaju borbu za egzistenciju, a nadaju se da će jednom od države dobiti i konkretnu podršku da unaprede i sačuvaju porodični posao.

strana 1 od 192 idi na stranu