Povraćaj PDV na robu za bebe

Beograd -- Prema najavama iz Skupštine Srbije, poslanici bi trebalo da se sastanu sledeće nedelje kako bi glasali o ukidanju PDV na proizvode za bebe.

Izvor: Blic
Podeli

Ukoliko poslanici verifikuju ovu odluku Vlade krajem sledeće nedelje, ona će stupiti na snagu od polovine aprila.

Smanjenje PDV-a odnosi se na adaptirano mleko, pelene za jednokratnu upotrebu, sigurnosne stolice za automobile, kašice, kolica.

Na osnovu odluke Vlade Srbije roditelji bi i dalje plaćali punu cenu za adaptirano mleko i opremu za bebe, a potom bi im na osnovu fiskalnih računa država vraćala novac u iznosu PDV-a.

Država je na ovaj način želela da spreči moguće zloupotrebe trgovaca da novac od ukidanja PDV-a prebace u svoje džepove.

To se desilo u Hrvatskoj, gde je ukinut PDV na opremu za bebe, ali su cene u prodavnicama ostale iste, čak su pojedini artikli poskupeli.

To će konkretno značiti da roditelji i dalje u prodavnicama plaćaju mleko i opremu po istoj ceni, ali da uz sačuvan fiskalni račun odu do najbliže filijale Uprave za trezor Ministarstva finansija, gde će im biti vraćen novac u visini PDV-a, koji iznosi 18 odsto.

Ukidanje PDV-a ne odnosi se na dečju garderobu. Jedan od inicijatora akcije “Glasaj za bebe” Vladimir Ješić, koordinator portala “Bebac”, kaže da su im u Vladi objasnili da traže rešenja i za ukidanje poreza na garderobu i da u tom segmentu postoje poteškoće zbog nemogućnosti kontrole.

"Treba biti realan, problem sa dečjom garderobom nije tako veliki kao sa pelenama i mlekom, što beba svakodnevno koristi. Imamo širok dijapazon butika sa odećom i one gde se mogu naći majice po paprenim cenama i one gde su cene pristojne. Tu postoji mogućnost izbora", kaže Ješić.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je da će biti analizirane marže na opremu za bebe i da će i one biti ograničene.

Pokretači inicijative “Glasaj za bebe” kažu da su na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom poljoprivrede i trgovine saznali da visoke marže nemaju trgovci već uvoznici.

Marže za mleko i jednokratne pelene iznose čak 200 do 300 odsto.

"Očekujemo da nadležna ministarstva izađu sa konkretnim predlogom kako se suprotstaviti uvozničkom lobiju. Mi ćemo pozvati roditelje na bojkot svih proizvoda na kojima uvoznici zarađuju i do 300 odsto", zaključuje Ješić.

Predsednica parlamenta najavila je razgovore sa šefovima poslaničkih grupa o zakazivanju sednice na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje PDV-a na opremu za bebe.

strana 1 od 192 idi na stranu