Bolnice snabdevene 5-fluorouracilom

Većina zdravstvenih ustanova u kojima se leče onkološki pacijenti snabdevena je citostatikom "pet-fluorouracilom".

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2012.

13:19

Default images

U ostalim ustanovama u kojima se sprovodi lečenje tim lekom u toku je njegova isporuka, izjavio je danas v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Zoran Rakočević.

On je kazao Tanjugu da je reč o 29 zdravstvenih ustanova i da će nabavljene količine biti dovoljne za naredna tri meseca, a budući da su planirane nove nabavke, tog medikamenta će biti dovoljno do kraja godine.

Lek je isporučen u dvadesetak ustanova, a tokom prve polovine naredne nedelje lek će biti isporučen svim ostalim ustanovama u kojima se obavlja lečenje tim citostatikom, kazao je on.

Prema rečima Rakočevića, nabavka "pet-fluorouracila" organizovana je po hitnom postupku, budući da je nestašica zavladala zbog niske cene tog leka.

Veledrogerija „Farmalogist“ saopštila je danas da se, nakon višemesečne nestašice citostatika "pet-fluorouracil", snabdevenost zdravstvenih ustanova u Srbiji normalizuje.

Ta veledrogerija je nabavila 14.930 ampula ovog leka, a Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala je sertifikat analize neophodan za puštanje u promet.

Naredne sedmice se očekuje isporuka novih 35.070 ampula, koje će biti dostupne pacijentima po dobijanju potrebne dozvole za uvoz. Time će biti pokrivene potrebe zdravstvenih ustanova za period do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Na tenderima koje su ustanove raspisale, lek je ponuđen po ceni 15 odsto nižoj od cene registrovanog leka koji se nalazi na Listi Fonda, čime su obezbeđene znatne uštede.

Proizvođači registrovanog leka "pet-fluorouracil" najavili su probleme u snabdevanju krajem prošle godine.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima ne predviđa mogućnost prometa između zdravstvenih ustanova i umesto da pozajmljuju lekove jedne drugima, kao što su sada neke bile prinuđene, potrebno je da na vreme pokrenu postupke nabavke.

Iz veledrogerije „Farmalogist“ navode da je dobrom saradnjom Ministarstva zdravlja, Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, Agencije za lekove i medicinska sredstva, zdravstvenih ustanova kao i veledrogerija, problem deficitarnosti tog citostatika uspešno rešen.

Članovi Republičke stručne komisije za onkologiju sastali su se početkom meseca sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u kojima se sprovodi hemioterapija onkoloških pacijenata citostatikom "pet-fluorouracilom", kako bi se pristupilo hitnoj nabavci tog leka u ustanovama koje to još nisu učinile.

Cilj sastanka bio je da se u ustanovama koje još nisu nabavile lek pristupi njegovoj hitnoj nabavci u skladu sa zakonskim propisima.

Navedeni citostatik spada u grupu bazičnih citotoksičnih lekova koji se koriste u terapiji malignih bolesti digestivnog trakta, karcinoma dojki, kao i maligniteta otorinolaringološke regije, a zbog nagoveštaja prestanka njegove proizvodnje u većini zemalja Evrope zavladala je nestašica tog preparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: