Rok za ispunjenje uslova 24. april

Poljoprivrednici iz Vojvodine su ispred Palate Srbija u Beogradu ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću predali zahteve. Najavljen prekid blokada puteva.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

00:54

Default images

Nekoliko desetina traktora i u Novom Sadu parkirano ispred zgrade Pokrajinskog izvršnog veća.

Iz Organizacionog odbora poljoprivrednika kažu da će se poljoprivrednici povući s puteva do 24. aprila, ali da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, blokirati celu zemlju dan kasnije.

Iz ministarstva, međutim, poručuju da će doneta uredba o subvencijama ostati na snazi.

"Uredbe su već donešene od ponedeljka i ostaju na snazi. Osnovni imperativ promene državne politike u oblasti poljoprivrede je vođenje povećanjem produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, koja je veoma slaba tačka, sa druge strane proširivanjem broja korisnika ljudi koji mogu da koriste ove mere. novom politikom stvorili smo mogućnost da svih 450 000 poljoprivrednih gazdinstava koriste mere Ministarsva poljoprivrede za razliku od 82 000, koliko je to moglo prošle godine", rekao je Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Član organizacionog odbora poljoprivrednika Miroslav Ivković je rekao da mediji pokušavaju da protest poljoprivrednika povežu sa određenim strankama, ali da za to razloga nema.

"Bitno je to da smo mi uspeli da dođemo u Beograd, što nameravamo od 2004. godine prvi put i što smo naišli na razumevanje ministar policije, a ne ministra poljoprivrede", rekao je Ivković.

On je istakao da su protesti jedini način da poljoprivrednici istaknu svoje nezadovoljstvo, jer kako je naveo, ne nailaze na razumevanje u ministarstvu poljoprivrede.

"Niko nije rekao da novac ide prerađivačima kroz ovu meru, a znamo ko su prerađivači, a gde će završiti novac, to ćemo vrlo brzo videti. Nažalost, poljoprivrednici jedini način imaju da ovako izraze svoje nezadovoljstvo", dodao je on.

Pošto je primio zahteve, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je novinarima rekao da ne želi da ulazi u to da li su zahtevi poljoprivrednika opravdani i da je posao policije da sve učini kako blokade puteva ne bi bilo.

Poljoprivrednici su jutros na oko stotinu traktora stigli u Beograd, što im je omogućeno posle jučerašnjeg susreta sa Dačićem.

Upitan da li je odluka da se sastane s poljoprivrednicima deo predizborne kampanje, Dačić je kazao da kampanju ne vodi i da je neće ni voditi.

"Ako narod za četiri godine nije video šta sam uradio, neće mi onda pomoći nikakvi spotovi. Mislim da moje kolege političari koji se pojavljuju u izbornim spotovima i reklamama rade na svoju štetu", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao i da o dešavanjima u poljoprivredi ili zahtevima poljoprivrednika nije razgovarao s ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, ali da je razgovarao s, drugim predstavnicima državnog rukovodstva.

"Naš jedini interes bio je da sve protekne mirno i bez incidenata i da ne dođe do kolapsa u saobraćaju. Policija je jutros omogućila poljoprivrednicima vožnju kroz Beograd, a ja ću njihove zahteve predati predsedniku, premijeru i resornom ministru", rekao je on.

Dačić je poljoprivrednike nakon predaje zahteva, primio u Palati Srbija, gde im je priređen koktel, a poljoprivrednici su pre toga ministru uručuli kesu sa pršutom i kulenom.
Ulazak traktorista u Zemun (Foto: Miloš Ðajiæ)
Poljoprivrednici iz mnogih vojvođanskih opština krenuli su u četvrtak traktorima ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila. Oni su odgovorili blokadom puteva po Vojvodini.

Na sastanku sa Dačićem u petak dogovoreno je da oko stotinu poljoprivrednika, ipak, dođe traktorima u Beograd i uruči zahteve u vezi sa načinom subvencionisanja.

Nezadovoljni poljoprivrednici došli su na desetak traktora ispred zgrade vlade Vojvodine, u pratnji policije, dok su kod Opova traktore oštetili bejzbol palicama ozlojeđeni građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: