Dežer: EU ne traži odricanje

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da EU ne traži od Srbije da se odrekne svoje teritorije.

Izvor: Beta

Petak, 30.03.2012.

11:58

Default images

On je dodao da EU neće nametati rešenje kosovskog problema, ali isto tako to pitanje ne može da ignoriše.

Na konferenciji posvećenoj političkim i ekonomskim posledicama odluke da Srbija dobije status kandidata, Dežer je istakao da EU želi da u svom članstvu vidi Srbiju, kao i njenu političku posvećenost Uniji.

Dežer je ponovio da je jedno od najbitnijih pitanja na evropskom putu Srbije ka EU rešavanje kosovskog pitanja, kroz dijalog Beograda i Prištine.

"Mi ne verujemo da će to prouzrokovati konfliktnu situaciju, već da se kroz dijalog može naći rešenje", istakao je Dežer, navodeći da EU neće nametati rešenje, već da želi da pomogne da se do njega dođe.

EU, kako je naveo, ne može samo da ignoriše kosovski problem, da ga "zamrzne" i da se ponaša kao da ne postoji.

"Problem Kosova je postojao i ranije u istoriji i nije ga izmislila EU. Moramo da pokrenemo proces koji će dovesti do rešenja", izjavio je on i dodao da očekuje napredak i da će Srbija taj problem rešiti do ulaska u Uniju.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić je istakao da je priznavanje Kosova uslov nad uslovima za ulazak Srbije u EU, a da su kriterijumi iz Kopenhagena u drugom planu.

Prema njegovoj oceni, Evropska unija niti misli niti želi da se širi, izuzev u slučaju Hrvatske, i Srbija zbog toga treba da preispita Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zbog nemogućnosti ostvarivanja tog dokumenta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da Srbija od kandidature i evropskih integracija ima ekonomske koristi.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da u procesu pridruživanja Srbije Uniji "ima prednosti, ali i rizika".

"To pitanje treba da rešavaju Srbi, a Rusija će nastaviti da razvija saradnju sa Srbijom, bez obzira na njenu odluku", rekao je on.

Konuzin je dodao da će Rusija tražiti oblike saradnje i sa Srbijom i sa EU, tako da bude "dobro za sve".

Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da kandidatura Srbije za članstvo u EU puno znači za njenu geostratešku sudbinu, budući da je deo Evrope, ali i za njenu ekonomiju.

Ona je istakla da kandidatura ne znači da se treba odreći starih prijateljstava i traženja novih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: