Poljoprivrednici sutra u Beogradu

Delegacija poljoprivrednika koji protestuju i ministar Ivica Dačić dogovorili su da im bude ipak dozvoljeno da sutra održe protestnu vožnju do Beograda.

Izvor: Beta

Petak, 30.03.2012.

16:41

Default images

"Sa ministrom je dogovoreno da ukupno 100 traktora iz Vojvodine bude propušteno do Beograda, po 50 iz pravca Novog Sada i Pančeva", rekao je član pregovaračkog tima poljoprivrednika Jan Husarik.

Trojica poljoprivrednika iz opštine Kanjiža uspeli su danas traktorima da se probiju do Beograda, uprkos tome što je policija zabranila dolazak traktorima u glavni grad.

Jedan traktor, registrovan na opštinu Kanjiža, parkiran je kod zgrade "Pošta Srbije" u Takovskoj ulici, gde se nalazi i pripadnici saobraćajne policije koji, prema rečima poljoprivrednika, traže od njih da pomere vozilo.

"Policija vrši na nas pritisak da isteramo traktore, pa ne znamo šta da radimo", rekao je poljoprivrednik Čaba Boršoš i dodao da su sa njim i Atila Milutinović i Salman Zolta.

Boršoš iz sela Adorjane u okolini Kanjiže rekao je novinarima da je najpre došao do zgrade Skupštine, a onda ga je policija preusmerila na parking kod Glavne pošte u Kosovskoj ulici.

On je kazao da je ka glavnom gradu krenulo još dvadesetak traktora, ali da su oni zaustavljeni i da je on jedini, sa svoja dva prijatelja koja su bila sa njim, uspeo da stigne do Beograda. Upitan gde su druga dva traktora kojima su stigli u Beograd, Boršoš je odgovorio da su "na jednom mestu".

Boršoš je novinarima kazao da će se sutra pridružiti ostalim poljoprivrednicima koji će se sastati sa ministrom policije Ivicom Dačićem. On je rekao da očekuje da ih tokom večeri obiđe i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Član organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković rekao je Beti da će poljoprivrednici sutra oko osam ujutro traktorima doći ispred Palate Srbija gde će Dačiću predati svoje zahteve.

"Zahtev će biti predat ministru policije, jer ministar poljoprivrede Dušan Petrović nije hteo da ih primi", rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, Dačić prvo nije hteo da prihvati razloge zbog kojih su poljoprivrednici krenuli u protest, ali nakon što je predstavljen osnovni problem ministar je izrazio razumevanje.

"Dačić je prihvatio da traktori ipak dođu u Beograd, jer je shvatio problem i želi da omogući da poljoprivrednici dođu u grad, jer su ravnopravni građani društva koji imaju pravo na slobodu kretanja", kazao je Ivković.

Sastanak sa Dačićem je završen oko 17.30.

Protest poljoprivrednika počeo je u četvrtak, nakon odluke Vlade Srbije da poljoprivrednu proizvodnju regresira po prinosima, a ne po veličini obradivih površina, kao do sada.

Poljoprivrednici iz velikog broja vojvođanskih opština krenuli su juče ujutro traktorima ka Beogradu kako bi izrazili protest zbog novih mera agrarne politike, ali ih je policija u nekoliko mesta zaustavila i isključila iz saobraćaja.

Tokom jučerašnjih pregovora njihovih predstavnika sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem nije postignut dogovor o promeni spornih uredbi.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, kao i da resorno ministarstvo donese Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji, jer je to uslov da farmeri mogu da koriste sredstva iz IPA fondova EU.

Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine, a blokade su uklonili nakon što su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara, biti završena do kraja 2011, a da će subvencije za preostalih 70 hektara biti isplaćivane od 1. januara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: