Palu Šmitu oduzeta titula doktora

Budimpešta -- Mađarskom predsedniku Palu Šmitu je oduzeta titula doktora, koju je stekao 1992. godine, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Univerzitetski Senat oduzeo je titulu, a odluka je doneta sa 33 glasa, prema četiri protiv", izjavio je Tividar Tulašaj, rektor budimpeštanskog Univerziteta Semelvajs.

"Doktorska teza nije zadovoljila ni u naučnom, ni u etičkom smislu", dodao je on.

Šmit je titulu doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

"Doktorat se, u značajnoj i neuobičajenoj meri, zasniva na doslednom prevodu", rekao je Tulašaj i dodao da je i sam prevod bio "osrednjeg kvaliteta".

Uloga predsednika u Mađarskoj uglavnom je ceremonijalna.

Šmit, koji se nalazi na putu iz Južne Koreje, ranije je izjavio da "ni u jednom trenutku" nije pomislio da zbog tog skandala podnese ostavku.

Mađarska nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980.godine, koju je napisao pokojni bugarski sportiski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisan 1991. na engleskom.

strana 1 od 122 idi na stranu