EP odbio da Kosovo ima zvezdicu

Evropski parlament odbio je predlog da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom. Borislav Stefanović kaže da je odluka EP neobavezujuća.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

14:43

Default images

Evorpski parlament je pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učesće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu.

Parlament je usvojio rezoluciju o napretku Kosova kojom se, kao i u nekoliko prethodnih rezolucija, zahteva da se Kosovu omogući jasna evropska perspektiva.

EP je istovremeno odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Parlament je prihvatio amandman poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učestvuje u Olimpijadi. Šanse da ovo bude prihvaćeno su, međutim, minimalne, s obzirom da je raspored takmičenja već napravljen, a EP nema nikakve ingerencije nad MOK-om.

Velika većina poslanika EP odavno podržava nezavisnost Kosova, pa tako i današnja rezolucija u velikoj meri liči na one iz prethodnih godina.

U rezoluciji se, pored podrške kosovskim vlastima u procesu evropskih integracija, navodi niz ozbiljnih primedbi vezanih za bujanje organizovanog kriminala, korupciju i nedostatak vladavine zakona. Istovremeno, od kosovskih vlasti se traži da donesu sveobuhvatan plan za sever Kosova, što je u više navrata tražila i Evropska komisija.

Poslanici EP izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evrointegracijama, u kojoj se traži da se "što pre" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju. U rezoluciji se poziva Srbija da se uzdrži od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Stefanović: Odluke EP neobavezujuće

Stefanoviæ: Srbija mora da poštuje svoj Ustav (Foto: Tanjug, Arhiva)
Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da neobavezujuće odluke Evropskog parlamenta treba uzeti sa velikom pažnjom i da ih ne treba bagatelistati, ali da Srbija prevashodno mora poštovati svoj Ustav i brinuti o nacionalnim interesima.

"To je organ Evropske unije za respekt i mi moramo sa velikom pažnjom pratiti šta su njegovi stavovi, ne treba ih bagatelisati. Međutim, njihove odluke su neobavezujuće, a naročito ne mogu biti u koaliziji sa našim Ustavom i zakonima", rekao je on.

Stefanović je novinarima, posle sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao da to jeste, očigledno, stav većine poslanika EP, ali i podsetio da su to oni isti poslanici koji su u prošlosti doneli i neke pozitivne odluke za Srbiju.

"Činjenica je da mi imamo svoj Ustav, zakone i nacionalne interese i moramo ih se držati", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je dodao da se mora učiniti sve kako bi se i dalje potvrđivala politika i Kosovo i EU, koja je dobila i podršku građana Srbije.

On je objasnio da je EP telo EU u koji se biraju poslanici iz svih zemaja članica Unije i da njegovu ogromnu većinu čine poslanici iz država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: