EP danas glasa o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće danas o predlogu rezolucije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

07:55

Default images

U rezoluciji se traži da se Srbiji "što pre bude moguće" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju EU.

Predlog rezolucije, koji je nastao na osnovu izveštaja izvestioca EP za Srbija Jelka Kacina, podržala je tokom jučerašnje rasprave u parlamentu većina poslanika, uključujući šefove tri najveće poslaničke grupe - naprednjaka, socijalista i liberala.

Ocenjeno je i da "Srbija treba da normalizuje odnose sa Kosovom i pojača rad na reformama i suzbijanju korupcije".

Predlog rezolucije o Srbiji sadrži povoljne ocene o saradnji sa Haškim tribunalom, unutrašnjim reformama i unapređenju saradnje sa regionom.

Konstatovane su i neke slabosti, pre svega u vezi sa reformom pravosuđa, položajem medija i odnosom prema nekim nacionalnim i seksualnim manjinama.

Tokom jučerašnje rasprave u EP, Nikolaj Vamen u ime danskog predsedništva Evropskog saveta i evropski komesar za proširenje Štefan File izrazili su očekivanje da će Srbija ispuniti ključni uslov za dobijanje datuma pregovora, a to je nastavak i unapređenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament će danas glasati i o rezolucijama o Crnoj Gori, Makedoniji i Turskoj.

Predlozi rezolucija, nastali na osnovu godišnjih izveštaja o napretku, prethodno su već prošli kroz sveobuhvatnu raspravu u Spoljnopolitičkom komitetu EP, gde su usvojeni velikom većinom glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: