EU zamera Hrvatskoj

EU je prigovorila Hrvatskoj zbog nezavršenih privatizacija, političara u nadzornom odboru Ine i dodatnog oporezovanja mobilnih operatera.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2012.

07:44

Default images

To su najvažnije primedbe koje će biti u izveštaju EU o spremnosti Hrvatske za evropsko članstvo, izjavio je neimenovani visoki izvor iz Evropske unije, preneo je Hrvatski radio.

Ove zamerke su važne zbog toga što Velika Britanija, Holandija i Finska neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske pre nego što se uvere da Zagreb ispunjava svoje obaveze, javio je Hrvatski radio.

EU razume da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ne odobrava imenovanje prvog potpredsednika vlade i ministara privrede Radimira Čačića i finansija Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije.

Zato se može očekivati da će se ta primedba naći u skorom izveštaju i monitoring-tablicama za Hrvatsku, koje će Evropska komisija (EK) predstaviti članicama oko 20. aprila.

Brisel će upozoriti na činjenicu da porez za pružanje usluga u mobilnim mrežama nije u skladu s evropskim zakonima i vlada je pre donošenja takve odluke trebalo da se konsultuje sa EK, kazao je taj izvor.

U izveštaju o ispunjavanju evropskih obaveza Hrvatske naći će se i primedba o nedovršenoj privatizaciji brodogradilišta.

Ukoliko to pitanje ne bude rešeno do ulaska Hrvatske u EU, koje treba da se dogodi 1. jula 2013, brodogradilišta će morati da vrate 10 milijardi kuna (1,33 milijarde evra), koliko su dobila kroz državnu pomoć.

Ukoliko ne vrate novac, brodogradilišta će ići u stečaj, što će biti loša vest za radnike, ali i za budžet za 2013. godinu.

Iz EK se, takođe, kritikuje nedostatak stranih ulaganja u Hrvatskoj i podseća na mnogobrojne prepreke, od nedovoljne pravne sigurnosti do pitanja javnih nabavki, na šta je upozoreno i u listi preporuka koje je u ime svih evropskih članica Delegacija EU poslala na adresu prvog vicepremijera Čačića.

Izvor iz EU je ocenio da će generalnai ocena aprilskih monitoring-tablica biti pozitivna, ali ističe da je važno da vlada u Zagrebu ozbiljno odradi posao za redovni godišnji izveštaj, koji u Briselu o Hrvatskoj pripremaju za oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: