"Srbija ima dobre ekološke zakone"

Šef delegacije EU Vensan Dežer kaže da Srbija ima dobro zakonodavstvo u oblasti klimatskih promena, ali da su izazov kapaciteti za realizaciju tih zakona.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.03.2012.

11:07

Default images

"Srbija ima dobro zakonodavstvo (u oblasti klimatskih promena), ali to nije dovoljno. Važni su kapaciteti za realizaciju ovih zakona. To je ključni izazov za Srbiju", rekao je Dežer otvarajući nacionalni seminar o klimatskim promenama.

Srbija bi do 2016. trebalo da počne da primenjuje direktivu Evopske unije o trgovini emisijom gasova s efektom staklene bašte, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Srbija još nije zemlja koja ima obavezu smanjenja emisije gasova, ali to nas čeka u procesu evropskih integracija", rekao je Dulić na seminaru u Beogradu o klimatskim promenama.

Dodao je da njegovo ministarstvo sprema strategiju smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte, po sektorima.

"Suština naše borbe protiv klimatskih promena da se troši manje energije u domaćinstvima i industriji, ali i da se istovremeno više energije proizvodi iz obnovljivih izvora", kazao je Dulić.

Klimatske promene su, kako je istakao, oblast koja će u budućnosti uticati, pre svega, na 450.000 stanovnika Srbije koji se bave poljoprivredom, jer je Srbija region koji je ugrožen klimatskim promenama.

"Nužno je da budemo deo pokreta koji se bori protiv klimatskih promena, a one mogu da donesu primenu novih tehnologija i znanja, bolji kvalitet života i nova radna mesta, jer je potrebno uvođenje novih standarda u oblasti eneregetike, transporta, građevinarstva poljoprivrede i drugih industrija", rekao je Dulić.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za Evropske integracije Milica Delević rekla je da klimatske promene sa stanovišta pridruživanja EU imaju tri ključna aspekta - ekonomski, pravni i politički.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u mišljenju o zahtevu Srbije za članstvo u EU ocenila da bi Srbija mogla da u srednjem roku preuzme obaveze iz članstva u skoro svim oblastima pravne tekovine EU, ali da će u oblasti životne stredine i klimatskih promena za to biti potrebno više vremena i da će to zahtevati znatne investicije.

Delevićeva je ocenila da će usaglašavanje sa EU u oblasti životne sredine trajati i dodala da se to ne može rešiti jednim zakonom.

Kazala je da je Vlada Srbije neposredno posle objavljivanja mišljenja Evropske komisije usvojila Strategiju o aproksimaciji u oblasti životne sredine, koja pruža institucionalni, ekonomski i zakonski okvir i predviđa dalje korake.

Delevićeva je dodala da će poseban izazov za Srbiju biti i izrada višegodišnjih planova za finansiranje projekata u oblasti životne sredine.

Dvodnevni seminar o klimatskim promanama održava se u okviru regionalnog projekta za zaštitu životne sredine REN, koji finansira Evropska unija.

Namera je da se institucijama privredi i nevladinom sektoru predstavi politika i strategije u oblasti klimatskih promena i njihovo sprovođenje, kao i zakonodavstvo EU u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: