Triput više hraniteljskih porodica

Broj porodica koje žele da podižu tuđu decu u poslednjih 8 godina se utrostručio, pa o 5.542 dečaka i devojčica brine čak 4.016 hraniteljskih porodica.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 27.03.2012.

23:12

Default images

"Samo za poslednjih pola godine spisak hranitelja duži je za 89 adresa u kojima se naselilo 163 dece," priča Suzana Paunović, pomoćnik ministra u Sektoru za socijalnu zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike.

"A pošto je tim porodicama neophodna i podrška države, mi ćemo im je pružati kroz Centre za porodični smeštaj. Prvi je sa radom počeo beogradski, a prošle godine otvorili smo iste takve centre i u Ćupriji, Nišu i Kragujevcu."

Prema njenim rečima, u tim će se centrima budući hranitelji obučavati, dok će stručni radnici izveštavati lokalne centre za socijalni rad koliko su parovi u tome uspešni.

"Rad sa ovom decom je veoma težak i zahteva apsolutnu posvećenost jer je najmanje 50 odsto mališana pretrpelo teška fizička i psihička zlostavljanja u svojoj biološkoj porodici," objašnjava Dobrila Grujić, direktor Centra za porodični smeštaj u Beogradu.

Grujićeva dodaje i da među decom koja su našla svoje nove "privremene" porodice čak 15 odsto ima smetnje u razvoju.

Hranitelji za svoj "posao" svakoga meseca dobijaju "platu" od 11.000 dinara za prvo dete, a za svako sledeće po još 6.500. I deci u tim porodicama je zagarantovan džeparac, po 21.000 dinara mesečno, s tim da onima sa smetnjama u razvoju pripada i određeni dodatak od 3.500 do 10.000 dinara.

Mogućnosti da hranitelji iskorišćavaju svoje nove stanare za rad i pomoć kod kuće svedene su na minimum, jer se ove porodice redovno kontrolišu, a uvedene su i detaljne revizije koje će se sprovoditi na svake dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: