Da li je kazna vođi "Obraza" blaga?

Tomo Zorić: Tužilaštvo zadovoljno presudom kojom je vođa "Obraza" Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora zbog širenja govora mržnje. NVO: Kazna je blaga.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

16:59

Default images

Nakon što je vođa Obraza osuđen na još jednu zatvorsku kaznu, usledile su oprečne reakcije tužilaštva i nevladinih organizacija. I dok tužilaštvo smatra da je 10 meseci zatvora "sankcija koja može unaprediti zaštitu od diskriminatorskog postupanja", nevladine organizacije smatraju da će ova kazna biti samo podstrek za nove pretnje i pozive na nasilje.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić je izjavio da je tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom vođi "Obraza" Mladenu Obradoviću zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija.

Mladen Obradović je prvostepenom presudom osuđen na 10 meseci zatvora, jer je svojim postupcima, izjavama u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima kao što su 'Beogradom krv će liti, gej parade neće biti' i 'Smrt pederima' širio diskriminaciju prema homoseksualcima.
Tomo Zoriæ (Foto: Beta, Arhiva)
On kaže da tužilaštvo smatra da je izrečena zatvorska kazna način da se doprinese promociji sloboda i prava svih građana, zagarantovanih Ustavom i zakonom, kao i međunarodnim aktima, a pre svega Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, kojom je propisana sveobuhvatna zaštita lica od diskriminacijskih akata i sličnih postupaka".

Portparol tužilaštva ističe da je presuda Obradoviću prva te vrste u praksi Srbije i čak u regionu.

Prema rečima Tome Zorića, stav tužilaštva je da je ovakva sankcija efektivnog zatvora put kojim se može unaprediti zaštita od diskriminatornog postupanja kako bi se ubuduće mogle zaštititi najveće vrednosti civilnog društva i demokratije, u kojem se poštuju ljudska prava i manjinske slobode.
Plakati Obraza po centru Beograda (Foto: Fonet, Arhiva)
Nevladine organizacije negoduju zbog blage kazne.

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da je pravosudni sistem u Srbiji današnjom presudom i "minimalnom kaznom" vođi Obraza Mladenu Obradoviću "nastavio praksu ohrabrivanja" onih koji sprovode i promovišu nasilje i govor mržnje.

"Obradović je osuđen na minimalnu kaznu od deset meseci zatvora za rasnu i drugu diskriminaciju ucesnika Parade ponosa 2009. godine", navela je Inicijativa u saopštenju. Obradovićev advokat Goran Petronijević rekao je agenciji Beta da je vođi Obraza pretila kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Inicijativa je navela da je tužilastvo 3. februara "iznenadnom odlukom" iz optužnice protiv Obradovića izostavilo deo u kojem mu se stavlja na teret da je svojim i aktivnostima te organizacije doprineo da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.

"Tužilaštvo nije obrazložilo ovu odluku, koja je svakako imala uticaj na visinu danas izrečene kazne", navela je Inicijativa i podsetila da je optužnica podignuta još 30. oktobra 2009. godine, a suđenje počelo 25. oktobra 2010. godine i da je od osam najavljenih, održano šest glavnih pretresa.
Mladen Obradoviæ i njegove pristalice nakon izricanja kazne od 10 meseci zatvora zbog širenja govora mržnje (Foto: Tanjug)
Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" ocenila je da je presuda vođi Obraza Mladenu Obradoviću blaga i da će predstavljati podstrek Obradoviću i njegovoj organizaciji da i ubuduće prete, zalažu se za diskriminaciju i pozivaju na nasilje.

"Na delu je relativizovanje aktivnosti Mladena Obradovića i Obraza, nastojanje da se umanji stvarna slika njihovog delovanja i opasnosti
koju ta dela nose", piše u saopštenju Labrisa.

Labris je naveo da organizacije civilnog drustva veruju da je presuda blaga, doprinosi klimi nekažnjivosti i otvara prostor za "širenje nasilja fašističkih grupa" koje neće biti kažnjeno.

"Kao aktivistkinje i aktivisti civilnog društva možemo da budemo zadovoljni što je presuda uopšte doneta, odnosno što je Mladen Obradović uopšte proglašen krivim", piše u saopštenju.

Labris je naveo da je Obradović za organizovanje nasilja tokom Parade ponosa 2010. osudjen na dve godine zatvor.

"Podsećamo da je nakon izlaska iz zatvora 2011. poručio da je sada 'još jači i odlučniji u svojoj borbi' ", navodi Labris.

"Nadamo se da će ova presuda doprineti tome da Ustavni sud Republike Srbije donese odluku o zabrani svih fašističkih organizacija", piše
Labris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: