Tadić: Srpski narod zaslužuje šansu

Lisabon -- Nagrada je priznanje koje pripada celom srpskom narodu, koji je zaslužan za dobijanje kandidature za članstvo u EU, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

On je danas u Lisabonu primio Nagradu Sever-Jug Saveta Evrope.

"Biti nagrađen u ime Srbije predstavlja počast koju deli ceo moj narod", kazao je Tadić u govoru na uručenju nagrade u Senatu portugalskog parlamenta i istakao da su građani Srbije najzaslužniji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Građani Srbije su ti koji su pre svega zaslužni za status kandidata. Oni su ti koji su morali da nose teret zahtevnih reformi koje sprovodimo", kazao je Tadić.

Tadić je izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Srpski narod zaslužuje novu šansu za stabilnu i prosperitetnu budućnost, jer se jasno opredelio za put demokratije i evropskih vrednosti. Nastavićemo sa naporima kako bi Srbija do kraja godine dobila datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU. To je nešto što zaslužujemo, zbog ispunjavanja postojećih, ustanovljenih kriterijuma", kazao je Tadić i ocenio da će početak pregovora označiti "tačku bez povratka" u procesu evropskih integracija Srbije.

"Nagrada povezuje sve zemlje koje su na trajektoriji od Vankuvera do Vladivostoka", rekao je Boris Tadić. Nagradu mu je u Lisabonu uručio predsednik Portugalije Anibal Kavako Silva. Ovo ugledno priznanje je inače prvi put dodeljeno jednom šefu države. Nagrada Sever - Jug je dodeljena u "znak priznanja njegovom političkom zalaganju za pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces izgradnje Evrope", kako je tada saopštio Savet Evrope. Nagrada se od 1995. svake godine dodeljuje dvema ličnostima za unapredjenje ljudskih prava, razvoj interkulturnog dijaloga.

Rešavanje problema Kosova od velikog je značaja za stabilnost regiona, kazao je Tadić i istakao da Srbija, iako nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ne želi "zamrznut sukob".

"Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti etničkih albanskih vlasti naše južne pokrajine Kosovo", kazao je predsednik Srbije.

"Ipak, ne želimo zamrznuti sukob. To ne služi ničijim interesima, a najmanje našim. Kao fundamentalni princip, posvećeni smo pronalaženju mirnog, kompromisnog i sveobuhvatnog rešenja problema Kosova. Samo takvo rešenje može da doprinese istinskom pomirenju i trajnom miru među narodima Balkana", kazao je Tadić.

Govoreći o rešavanju problema koji predstavljaju nasleđe devedesetih godina 20. veka, Tadić je ukazao na to da su osuda i kažnjavanje ratnih zločina i njihovih počinilaca od ključnog značaja za zemlje regiona.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija uhapsila i izručila Haškom tribunalu 46 optuženih za ratne zločine i osudila "užasan ratni zločin" u Srebrenici deklaracijom usvojenom u parlamentu.

"Verujem da je proces koji je usledio - uključujući moje posete Srebrenici, Bratuncu, Vukovaru i drugim mestima u kojima su nevini postali žrtve - u velikoj meri doprineo povećanju poverenja i stabilnosti u regionu", kazao je Tadić.

Nagrada Sever-Jug, koja se dodeljuje za posvećenost odbrani ljudskih prava, demokratije i solidarnosti u svetu, ove godine je pripala i predsednici Međunarodne federacije za ljudska prava i novinarki iz Tunisa Suhajr Belhasen.

Centar Sever-Jug pri Savetu Evrope saopštio je da nagradu za Sever dodeljuje predsedniku Srbije kao "prizanje za njegovo političko delovanje na pomirenju na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces evropske izgradnje".

Suhajr Belhasen je nagradu za Jug dobila zbog posvećenosti ljudskim pravima u svetu i borbi za prava žena u zemljama u razvoju, navodi Centar Sever-Jug, koji sedište ima u Lisabonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu