Beč: Dačić na sastanku o azilantima

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Mađarske i Austrije, u okviru redovne trilateralne saradnje, održali su sastanak u Beču.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

20:48

Default images

“Cilj ovih sastanaka je razmena informacija i presek stanja kad je reč o pitanjima ilegalnih migracija, azila, readmisije, saradnji sa različitim evropskim agencijama koje preduzimaju zajedničke akcije u borbi protiv ilegalnih migranata. Zajednička konstatacija je da je za Evropsku uniju od vitalnog značaja kako funkcioniše ova saradnja, naročito između Mađarske i Srbije,” kaže Dačić.

“Prvenstveno je bitno da postoji adekvatna i brza razmena informacija i dobra obuka naših ljudi koji rade u graničnoj i kriminalističkoj policiji, a sa druge strane neophodno je to, što je i zajednički stav, da će Evropska komisija na predlog Mađarske i Austrije dati pomoć Srbiji za postavljanje tehničkih sistema koji će omogućiti bolju kontrolu državne granice. Pre svega se misli na kontrolu tzv. zelene granice, odnosno,granične linije koja ide van granničnog prelaza kako bi se sprečili ilegalni migranti koji uglavnom u Srbiju ulaze iz pravca Makedonije i dalje idu ka Evropskoj uniji, a što je sve u interesu same EU. Polovinu od tog broja ilegalnih migranata njih čine Avganistanci, a Srbija ima problem sa onima koji traže azil u našoj zemlji, gde dve trećine čine Avganistanci,” naglasio je ministar Dačić.

Ministar Dačić je podsetio na podatak da je 2008. godine bilo 77 zahteva za azil, a u toku prošle više od tri hiljade i to najviše sa afro-azijskog prostora. U tom cilju bitno je da Srbija osposobi svoju infrastrukturu, da se poveća broj objekata za smeštaj azilanata, kao i opremanje granične policije za noćno praćenje ilegalnih prelazaka, odnosno sistema za automatski i elektronski nadzor granične linije.

“Napominjem da je u prošloj godini došlo do značajnog smanjenja broja azilanata koji iz Srbije odlaze u zemlje Evropske unije, pa je taj broj sa 17, pao na deset hiljada, ali je i dalje visok. Činimo i činićemo i dalje sve sa evropskim partnerima da taj problem ne inicira suspenziju vizne liberalizacije, jednu od tekovina evropskih integracija koje su građani Srbije možda jedino osetili kao dobrobit,” istakao je ministar Ivica Dačić.

Ovi sastanci rezultiraće pravljenjem kontretnih planova saradnje ova tri ministarstva i nastavkom ovakvih sastanka, gde su prvi efekti već jasno vidljivi, a to je po rečima austrijske ministarke Mikl-Lejter smanjen broj migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: