Autonomija Vojvodine istrošen pojam

Pojam autonomije pokrajine je istrošen i budućnost je u federalizmu, smatraju inicijatori ideje o Saveznoj republici Srbiji i republici Vojvodini unutar nje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

18:55

Default images

Zastava Vojvodine kao jedan od simbola autonomije više nije dovoljna.

"Ovde nije reč o nazivu. Može se to zvati pokrajina, može se zvati i dve pokrajine... Nije reč o državi prema spolja, reč je o ravnopravnom statusu između dva entiteta, o ustavnom garantovanom pravu Vojvodine da u punoj meri učestvuje o tome kako odlučuje savezna država,” kaže Živan Berisavljević, kopredsedniik Koordinacionog odbora IV Vojvođanske konvencije.

"Ukoliko želimo da Vojvodina bude prosperitetna i da bude lokomotiva, ona mora imati poluge zakonodavne sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, ona mora imati svoj Ustav, a sada to nema," kaže Đorđe Subotić iz NVO “Vojvođanski klub.”

Političke reakcije na ovu ideju nisu izostale, pa je tako Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine podsetila da je ta stranka predlagala status republike za pokrajinu davne 1999. godine. Takođe, iako navodno podržavaju pomenuta načela, lider Saveza vojvođanskih Mađara nije želeo da potvrdi da li glasati za deklaraciju.

"Što se tiče ideje oko federativnog uređivanja republike Srbije, mi nismo zastupnici te ideje. Mi smo zastupnici ideje Vojvodine sa širokom, realnom autonomijom, koja podrazumeva ekonomsku samostalnost, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast," izjavio je Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Međutim, iz Demokratske stranke ovakvu politiku ocenjuju kao nerealnu.

"Što se više budu bližili izbori, to ćemo sa svih strana čuti neverovatnije i neverovatnije inicijative. Mi smo u procesu donošenja novog Ustava iskoristili ono što je bilo realno i izborili se za ono što su finansijska sredstva za dalja ulaganja. I baš zahvaljujući toj odredbi, mi smo uložili 400 miliona u investicije," kaže funkiconer DS-a Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.

Konvencija na kojoj bi trebalo da ideja Savezne republike Srbije bude pretočena u dokument biće održana 1. aprila. Iako se tog dana obeležava i svetski dan šale, inicijatori poručuju da su ozbiljni u nameri da isprave, kako kažu, istorijsku nepravdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: