Kapičić: Zla namera rehabilitacije

Narodni heroj Jovo Kapičić ocenio je da je pokušaj rehabilitacije četničkog vođe Dragoslava Draže Mihailovića "zla namera onih koji su kao i Draža".

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.03.2012.

12:33

Default images

Kapičić je za podgorički list "Dnevne novine" kazao da srpska vlast, rehabilitacijom Mihailovića, "pravi novi nacionalizam u državi koji će dovesti do toga da se Srbija vrati u prošlost i da je svi zamrze".

Prema oceni Kapičića, može neko "privatno" da rehabilituje Mihailovića, ali je "sramno" da to radi država.

Nehabilitacija: Negativan uticaj na region

Predstavnici crnogorske vlasti i opozicije različito su danas reagovali povodom postupka za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića - od ocena da bi rehabilitacija imala negativne posledice po region, do stavova da je u pitanju moralna satisfakcija.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da ne bi bilo dobro da se rehabilituje Mihailović.

Po njegovim rečima, četnička ideologija služila je nacističkoj, ali i koštala ove prostore bratoubilačkog rata i velikog broja žrtava, prenose podgorički mediji.

"Poruka četničkog pokreta je da treba stvoriti veliku Jugoslaviju u kojoj će spavati velika Srbija. Druga poruka je da se prostori Srbije očiste od svih pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, pripadnika drugih nacija i vera. To je jedna fašistička ideologija koja može da nanese veliku štetu regionu", kazao je Vuković.

Poslanik opozicione Nove srpske demokratije Emilo Labudović, s druge strane, smatra da rehabilitacija Mihailovića ne bi izazvala bilo kakve probleme.

On je naveo da eventualna rehabilitacija Mihailovića ne može bilo šta značajnije da promeni, jer mrtav čovek ne može pozitivno ili negativno da utiče na današnje političke tokove.

"Osim na polju moralne satisfakcije da neko ko se do juče osetio gubitnikom sada oseti neku vrstu nadoknade", kazao je Labudović.

Po njegovim rečima, što pre treba zatvoriti istorijske podele u srpskom narodu, kako bi konačno mogli gledati napred, a ne unazad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: