13 godina od NATO bombardovanja

Beograd -- Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture...

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić će u Aleksincu položiti venac na Spomen-obeležje žrtvama NATO bombardovanja. Vence će u Aleksincu, povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, položiti i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković.

U okviru obeležavanja 13. godišnjice NATO bombardovanja u Tašmajdanskom parku predstavnik Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, udruženja građana i ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji danas će položiti vence na spomenik poginuloj deci. Članica Gradskog veća Nataša Milošević položiće venac na grob Milice Rakić, devojčice nastradale u NATO bombardovanju, na Batajničkom groblju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić će u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici položiti venac na spomenik poginulim pripadnicima MUP-a. On će pre toga posetiti i brdo Straževica u beogradskoj opštini Rakovica, koje je u više navrata bilo bombardovano.

Patrijarh srpski Irinej služiće u podne parastos u beogradskoj Crkvi Svetog Marka za nastradale u NATO bombardovanju, kojem će prisustvovati i predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Društvo

I Beograd pogasio svetla

Beograd -- Simboličnim gašenjem rasvete i dekorativnog osvetljenja na jedan sat Beograd je učestvovao u globalnoj akciji za očuvanje životne sredine "Sat za našu planetu".

Društvo subota 31.03. 23:40 Komentara: 19
strana 1 od 192 idi na stranu