Josipović: Draža je ratni zločinac

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića koji se vodi u Srbiji štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Taj proces, ako se završi kako mediji najavljuju, značiće veliki korak unazad u odnosu prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu", ukazao je Josipović novinarima u Zagrebu i dodao da ipak treba sačekati kraj procesa u beogradskom Višem sudu.

Predsednik Hrvatske je rekao da je postupak za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svetskog rataštetan i u suprotnosti s činjenicama: "On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret".

Josipović je rekao da zna za mnogo slučajeva u kojima su četnici učestvovali u bitkama zajedno s Nemcima, Italijanima i ustašama protiv partizana i vršili pokolje civilnog stanovništva i u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi.

On je dodao da ne zna za neku značajniju bitku četnika protiv Nemaca, Italijana ili ustaša.

"Samo jedna značajnija bitka bila je posle rata između četnika i ustaša kod Banjaluke, ali su se na kraju zajedno povlačili i spasavali glavu", rekao je hrvatski predsednik.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković danas u Zagrebu nije želeo da komentariše moguću rehabilitaciju Mihalovića.

Na pitanje novinara Marković je rekao da neće da komentraiše sudske procese koji su u toku.

U Beogradu je danas održano još jedno ročište u postupku za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića koju je tražio njegov unuk Vojislav Mihailović i još nekoliko organizacija. Svedočeći pred Višim sudom istoričar Slobodan Marković je izneo dokumenta koja pokazuju da general Draža Mihailović nije bio izdajnik. Istovremeno je ispred zgrade suda nekoliko desetina ljudi protestovalo zbog moguće rehabilitacije, dok je Novi Sad osvanuo oblepljen plakatima protiv Draže.

Region

U Crnoj Gori deluje 35 bandi

Podgorica/ Beograd -- U Crnoj Gori aktivno deluje 35 kriminalnih grupa, a najveći broj njih se bavi švercom droge, pranjem novca i ilegalnom prodajom oružja, pišu "Novosti".

Region subota 31.03. 23:11 Komentara: 19

Zoran Janković: Tek sam počeo

Ljubljana -- Predsednik opozicione stranke Pozitivna Slovenija i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da je njegova karijera u slovenačkoj politici tek počela.

Region subota 31.03. 15:04 Komentara: 1

Nastavak suđenja Paravinji

Zagreb -- U nastavku suđenja Draganu Paravinji koji se tereti za teško ubistvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić iskaze je dalo šest svedoka među kojima su dva policajca

Region petak 30.03. 21:55 Komentara: 1
strana 1 od 122 idi na stranu