I BiH protiv rehabilitacije Draže

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović usprotivio se mogućoj rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2012.

13:32

Default images

On je to izneo u otvorenom pismu predsednici Narodne skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra će biti nastavljen postupak za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića svedočenjem predsednika Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata Slobodana Markovića.

Navodeći da "četnička ideologija predstavlja direktnu opasnost po nezavisnost, suverenitet i celovitost, pre svega, BiH, Hrvatske i Crne Gore", Bećirović je pozvao predsednicu srpskog parlamenta da dodatno skrene pažnju javnosti u Srbiji, posebno poslanicima na potrebu podsticanja i ohrabrivanja borbe protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma.

Prema Bećiroviću, "završetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Srbiji nije samo unutrašnja stvar Srbije, nego predstavlja i legalizaciju na 'duge staze' četničkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun drugih država u regionu".

U pismu Đukić Dejanovićevoj on podseća da je o negativnim reperkusijama izjednačavanja antifašista i fašista u Srbiji i na susedne države govorio otvoreno, između ostalog, i na sastanku s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u julu 2011. godine, kao i na sastanku s predsednicom Skupštine u decembru prošle godine.

Na kraju, Bećirović kaže da je uputio pismo Slavici Đukić Dejanović jer zna da je ona lično u Narodnoj skupštini Srbije glasala protiv zakona kojim se izjednačava četnički s antifašističkim pokretom.

Povodom najava o rehabilitaciji Mihailovića nedavno se oglasio i hrvatski predsednik Ivo Josipović iznevši stav da to nije dobar potez jer je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata.

"Znamo kakva su zla četnici činili. Ne mogu da se setim neke bitke u kojoj su se ozbiljno borili protiv okupatora, ali mogu bitaka u kojima su zajedno sa ustašama učestvovali u borbi protiv partizana. Mogu se setiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji", rekao je Josipović, preneli su hrvatski mediji.

Vlasti dalmatinskog mesta Vrgorac zatražile su pre nekoliko dana od hrvatskih vlasti da zaustave rehabilitaciju Mihailovića zbog, kako navode, četničkih zločina počinjenih na tom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: