Obeležava se Svetski dan voda

Beograd -- U svetu i u Srbiji danas se obeležava Svetski dan voda. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je "Voda i hrana - dostupnost i bezbednost".

Izvor: B92
Podeli

Prema rečima Nikole Marjanovića, direktora “Srbija-voda”, kvalitet voda u našoj zemlji je zadovoljavajući, što znači, kaže on, da neće doći do razbolevanja, širenja zaraze ili bilo čega sličnog.

“Ta se voda kontroliše izuzetno mnogo puta, na izuzetno mnogo mesta i izuzetno je značajan broj parametara, prema tome ona je izuzetno dobrog kvaliteta, što se tiče zdravlja. Da li se sad ta voda nekom sviđa ili ne, to je sad sasvim druga stvar. Za razliku od voda koje su flaširane, gde se kontrološe 5, 6, ili 8 parametara, pa se kaže da je ona boljeg kvaliteta - nije boljeg kvaliteta", kazao je Marjanović za Radio B92.

Kada je reč o kvalitetu vode u vodotokovima, prema njegovim rečima, taj kvalitet je sada znatno bolji nego nekada.

"Ali ne zato što smo mi preduzeli neke mere, već zato što je industrija stala, jer farmeri nemaju sredstava za kupovinu veštačkog đubriva pa to slabo primenjuju, a industrija ne radi, onda je kvalitet vode u vodotokovima prilično dobar", kaže Marjanović.

On dodaje i da je protiv ideje da se upravljanje vodama u Srbiji privatizuje, jer se radi o preduzećima koja godinama posluju.

“Beogradski vodovod postoji preko sto godina. Dakle, nije poenta da naša komunalna preduzeća slabo rade pa da im sad treba neko drugi, već je poenta u tome da je cena vode nezadovoljavajuća, a kada dođe strani partner, on će odmah povećati cenu vode i sa tom novom cenom vode svako bi znao da bude efikasan", ocenjuje on.

"Prvo treba pružiti šansu javnim komunalnim preduzećima da rade sa tom nekom realnom ekonomskom cenom, pa tek onda, ako neko nije u stanju da pruži dobru uslugu, treba ga menjati", zaključuje on.

strana 1 od 192 idi na stranu