Protest NVO zbog promene optužnice

Organizacije za ljudska prava nezadovoljne zbog izmene optužnice protiv vođe "Obraza", po kojoj se on ne smatra odgovornim za neodržavanje Parade ponosa 2009.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

15:29

Default images

Lideru ekstremističke organizacije "Obraz" prvobitno se stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost "Obraza" doprineli tome da se Parada ponosa 2009. ne održi.

"Mladen Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje 'Beogradom krv će liti, gej parade neće biti', 'Pederi čekamo vas' , 'Smrt pederima', i u novinskim tekstovima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije", podsećaju organizacije za ljudska prava u saopštenju dostavljenom medijima.

One podsećaju da su, prema prvobitnoj optužnici, ovakve aktivnosti uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009.

"Međutim, prema optužnici koja je izmenjena 3. februara 2012, na samom kraju postupka, zaključuje se da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom", navodi se u saopštenju.

"Izmenom optužnice, tužilac izostavlja posledicu učinjenog krivičnog dela, iako su predstavnici policije i pravosuđa nedvosmisleno naglašavali da aktivnosti 'Obraza' i njegovog lidera imaju udela u organizovanju nasilja nad građanima Srbije. Iako je ovaj postupak izazvao veliku pažnju javnosti, ovako drastična promena optužnice na samom kraju postupka protiv Obradovića nije objašnjena", kaže se u saopštenju koje su potpisale:

Asocijacija DUGA, Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders,Gej lezbejski info centar, Gayten LGBT, Grupa za podršku mladim gej muškarcima Izađi, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mrea odbora za ljudska prava (CHRIS network),Novosadska Lezbejska Organizacija, Parada ponosa Beograd, Praxis, Queeria centar, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Žene za mir, Leskovac, Žene u crnom, Ženska Romska mreža Banata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: