Šešelj na sudu zbog neposlušnosti

Beograd -- Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pojaviće se u sudnici Haškog tribunala sutra popodne u postupku koji je protiv njega pokrenut zbog nepoštovanja suda.

Izvor: Blic
Podeli

Šešelj je optužen zato što je odbio da sa svog veb-sajta ukloni informacije koje u Tribunalu imaju status poverljivih, a zbog čijeg je objavljivanja na prvom suđenju za nepoštivanje suda pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.

U utorak popodne, Šešelj će nastaviti iznošenje završne reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za progon nesrpskog stanovništva iz BiH, Hrvatske i iz Vojvodine. Tužilac je na kraju svog završnog izlaganja tražio kaznu od 28 godina zatvora.

Od odobrenih deset sati, Šešelj je prošle sedmice, u dva radna dana, potrošio šest sati i 20 minuta. Ako mu pretresno veće ne odobri dodatno vreme, optuženi bi mogao da okonča iznošenje završne reči u utorak, 20. marta.

U utorak će biti nastavljeno i suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. U završnoj fazi svog postupka, tužilaštvo nastavlja da izvodi dokaze po optužbi za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na listi svedoka tužilaštva za narednu sedmicu su forenzičar Međunarodne komisije za nestala lica Tomas Parsons, psihoterapeut Teufika Ibrahimefendić, bivši istražitelj tužilaštva Stefani Friz i dvoje zaštićenih svjedoka KDZ-357 i KDZ-145.

Od utorka do četvrtka nastavlja se glavni pretres u postupku protiv bivših šefova Državne bezbednosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje optužnica tereti za zločine koje su u BiH i Hrvatskoj počini pripadnici policijskih i paravojih trupa pod njihovom kontrolom. Dokazni postupak nastavlja Simatovićeva odbrana.

Ratni zločini

strana 1 od 28 idi na stranu