EDA: Odluka o statusu Srbije

Evropska odrambena agencija sledeće nedelje donosi odluku o početku pregovora o učlanjenju Ministarstva odbrane Srbije.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2012.

10:28

Default images

Ta agencija, čije sedište je u Birselu, osnovana je 12. jula 2004. u cilju koordinacije država članica EU, posebno u poboljšanju postojećih odrambenih kapaciteta, kao i zbog jačanja evropske vojne saradnje. Zadatak Agencije je i pružanje podrške ukupnom razvoju Evropske bezbednosne i odrambene politike, kao i poboljšanju odbrambene sposobnosti EU.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je juče da će 22. marta u Briselu biti doneta odluka o početku pregovora za učlanjenje tog ministarstva u Evropsku odbrambenu agenciju.

"To je za nas izuzetno važan segment iz dva razloga - prvi zato što ćemo kroz tu agenciju imati mogućnost pristupa fondovima koji omogućavaju istraživanje i razvoj u okviru namenske, odnosno odbrambene industrije", kazao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, s druge strane, kroz tu agenciju Srbija će imati mogućnost povećanja kapaciteta naoružanja i vojne opreme, odnosno kompletnog sistema odbrane.

U misiju Evropske agencije za odbranu, kako je objavljeno na njenom zvaničnom sajtu, spada i promovisanje koordinacije naoružanja putem razmene informacija o postojećim programima i budućim potrebama država.

To se postiže razvojem vojne industrije i tehnološke baze, kao i stvaranjem konkurentnog odbrambenog tržišta na nivou EU uz podsticanjenje istraživačkog rada u cilju jačanja evropskog industrijskog i tehnološkog potencijala u odbrambene svrhe.

Evropska odbrambena agencija jedna je od agencija koja funkcioniše u okviru zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU i u nju se izuzetno teško ulazi, rekla je nedavno državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević.

Ona je navela primer Švedske, koja je sedam godina pregovarala da bi postala član te agencije, jer ima veoma snažnu odbrambenu industriju. Odluka o uključenju neke od država u tu agenciju može biti doneta tek kada je država u statusu kandidata za članstvo u EU, a što je Srbija nedavno ostvarila.

Prema pravilima, kada neka država jednom uđe u tu agenciju, otvara se veliki prostor za istraživanje i razvoj domaćeg naoružanja i vojne opreme.

U toj oblasti, Srbija, uz Vojno-tehnički institut, ima još mnogo drugih naučno-istarživačkih kapaciteta i zavoda koji će imati direktnu korist, kroz razne projekte od Evropske odbrambene agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: