Insajder na TV B92 i tokom kampanje

Beograd -- RRA je pojasnila svoje uputstvo za medije u kome se navodi da se istraživačke emisije poput Insajdera mogu emitovati tokom predizborne kampanje.

Izvor: B92, Blic
Podeli

Emisija "Insajder" će se, u skladu s planiranom programskom šemom, emitovati na programu TV B92 i tokom predizborne kampanje.

Povodom prvobitnog uputstva RRA o informisanju u toku predzborne kampanje, RTV B92 dobila je naknadno tumačenje od Republičke radio-difuzne agencije.

Brankica Stanković: Patriotska pljačka šokantnija od Kolubare

Prava slika Srbije

Da li će TV B92 uložiti žalbu i da li će, ako ostane takva odluka, uopšte prikazati novi ciklus "Insajdera"?

"Verujem da će se svi mediji usprotiviti ovakvoj odluci RRA, odnosno države. Ne znam zašto u to verujem, ali verujem! Ukoliko se ništa ne promeni, Insajder će biti emitovan tek 7. maja, kada prođu izbori. Da li je to normalno? Nije! Da li je javnost Srbije uskraćena za informacije koje je neophodno da sazna baš pre izbora? Jeste! Ali to je, nažalost,, prava slika Srbije danas, dvanaest godina posle demokratskih promena" rezignirano kaže novinarka Brankica Stanković.

Pre nego što je je objavljeno pojašnjenje RRA urednica serijala Insajder Brankica Stanković je dala intervju dnevniku "Blic", koji prenosimo u celini.

"Tim obavezujućim uputstvom se maltene zabranjuje emitovanje dokumentarnih programa. Naravno da se to odnosi i na "Insajder", jer je "Insajder" dokumentarno istraživačka emisija", priča za "Blic" Brankica Stanković i otkriva šta su njena ekipa i ona istraživali u novom ciklusu.

"Novi serijal se zove 'Patriotska pljačka', a odnosi se na Kosovo, odnosno na pljačku građana Srbije pod izgovorom patriotizma. Već sedam meseci Ivan Angelovski, Mirjana Jevtović i Miodrag Čvorović istražuju tu temu i ono do čega smo došli je skandalozno. U proseku se, od 1999. godine do danas, iz budžeta Srbije troši više od 500. 000 evra dnevno, a novac uopšte ne odlazi onima kojima je zaista potreban. Srbi u enklavama na Kosovu jedva preživljavaju dok novac dobijaju oni koji su politički podobni. Mislim da će ovaj serijal izazvati više reakcija i veći šok od serijala o pljački u rudarskom basenu Kolubara. Uspeli smo da dokažemo da nas predstavnici svih Vlada Srbije lažu godinama jer se pitanje Kosova koristi za pravo za bogaćenje pojedinaca. To nije patriotizam, to je najobičnija pljačka", dodala je Brankica Stanković.

Sporna tačka

U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže:

"U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama."

Poznata novinarka smatra da je ovo cenzura, koju je obavezujućim uputstvom, preko RRA, uvela država.

"Takva odluka RRA je sramna! Šta ovo znači? Da u predizbornoj kampanji mediji treba da rade u službi stranaka, a ne u službi građana? Da li to znači da sve televizije i radio-stanice treba da emituju samo lepe vesti o svim strankama, da svi treba da slušamo samo ono što nam govore predstavnici svih stranaka, da niko ne sme ni reč da kaže o tome kako su i šta su radili do sada? Pa zašto onda uopšte postoje mediji? Kad već donose takva uputstva, zašto jednostavno ne donesu zakon kojim sve medije zvanično proglašavaju državnim medijima? Zašto zakonom ne ukinu slobodu govora? Zašto ne zabrane novinarstvo ...? To bi bilo poštenije od ovakvog licemerja", zaključila je Brankica Stanković.

strana 1 od 192 idi na stranu