Šešelj počeo iznošenje završne reči

Iako je i sinoć boravio u bolnici, lider radikala Vojislav Šešelj je danas došao u sudnicu broj 3 i počeo iznošenje završne reči.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

08:40

Default images

Tako je otklonjena neizvesnost da li će se on pojaviti u sudnici Tribunala zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Do poslednjeg trenutka nije se znalo da li će se Šešelj pojaviti u sudnici u Hagu, jer je u petak ponovo operisan pošto defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan.

Prema planu suda, Šešelju je danas i sutra na raspolaganju ukupno deset sati za iznošenje završnih reči.

Šešeljevu taktiku za završne reči zna samo on, kažu za B92 u SRS.

Iako se brinu da li će izdržati poslednju fazu suđenja, Šešeljeve stranačke kolege uverene su da će njihov lider sutra i prekosutra, kako navode "raskrinkati sud" i "poraziti tužilaštvo", a i dalje spekulišu kako haški sud pokušava da ga ubije.

Tužilaštvo je prošle nedelje u svojim završnim rečima tražilo 28 godina zatvora za Šešelja, smatrajući ga odgovornim za veliki broj zločina na teritoriji Hrvatske, BiH i Vojvodine u periodu 1991-1993. godine.

Tužilaštvo ga tereti za progon nesrba, deportaciju, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, razaranje, pljačkanje i druga dela.

Šešelj se predao Haškom sudu 2003. godine, neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega, ali je početak suđenja više puta odlagan.

Suđenje je, s prekidima, trajalo od novembra 2007. godine i tokom njega su ispitana 72 svedoka tužilaštva.

Ispitano je i desetak svedoka koje je izvelo sudsko veće, nekadašnjih pripadnika Šešeljevih ratnih formacija, koji su redom poricali optužujuće informacije koje su ranije davali tužiocima, tvrdeći da je raniji iskaz tužilaštvo iznudilo

Šešelj je optužen za zločine u tadašnjim srpskim autonomnim oblastima: Krajina, Zapadna Slavonija, Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, koje su kasnije prerasle u Republiku Srpsku Krajinu, na teritorijama Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja Bijeljine, Mostara i Brčkog, kao i u delovima Vojvodine i u Srbiji

Takođe, Šešelj je dva puta osuđen i za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka u svojim knjigama, pravosnažno na 15 i nepravosnažno na 18 meseci zatvora, dok je treće suđenje po tom osnovu u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: