Talibani najavili osvetu za pokolj

Dan posle surovog ubistva 16 civila, koje je navodno počinio jedan američki vojnik, talibani najavljuju osvetu „okupatoru i divljačkim ubicama“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

07:31

Default images

Talibani su obećali osvetu protiv „umobolnih američkih divljaka“ za masakr, tokom kojeg je jedan američki vojnik ubio 16 avganistanskih civila. Među žrtvama zločina je i devetoro dece. Avganistanski talibanski pobunjenici su na svojoj stranici na Internetu najavili da će se „osvetiti okupatoru i divljačkim ubicama za svakog mučenika“.

Regovanje talibana usledilo je nekoliko časova pošto je Ambasada Sjedininjenih Američkih Država (SAD) u Kabulu svoje građane pozvala da „preduzmu dodatne mere predostrožnosti zbog rizika od antiameričkih osećanja i protesta narednih dana, naročito u istočnim i južnim provincijama“ Avganistana.

Zvanična verzija

Pandžavaj: Telo jedne od žrtava pokolja (Beta - 11.03.2012.)
Narednik koji je ubio 16 civila, uglavnom žena i dece, u Avganistanu je bio sa posebnim zadatkom - da uspostavi poverenja kod lokalnog stanovništva.

Počinilac pokolja je trebalo da radi u zajedničkim patrolama sa lokalnim stanovnicima. Neimenovani američki funkcioneri tvrde da je taj vojnik pred zoru sâm napustio vojnu bazu u Pandžavaju, i otvorio vatru u na članove nekoliko porodica, koji su spavali u svojim kućama u dva sela u blizini baze.

Taj vojnik sa činom narednika, iz zajedničke baze Luis-Mekord u državi Vašington, posle počinjenog napada se vratio u bazu i predao. Uhapšen je i pod nadzorom je vojnika ISAF-a, vojne misije koju predvodi NATO.

Njegov zadatak je bio da pomogne specijalnim jedinicima (zelenim beretkama) ili mornaričkim fokama, u operaciji uspostavljanja stabilnosti po selima.
Vojnici ISAF-a: Umesto poverenja - pokolj (Beta - 11.03.2012.)
Prema tvrdnjama komanda ISAF-a, počinilac zločina je “doživeo nervni slom”.

Takve operacije se vode u cilju zadobijanja poverenja lokalnog stanovništva, a američki vojnici u patrole idu zajedno s lokalnim ljudima, s namerom da uspostave sistem bezbednosti.

Narednik, čiji identitet nije obelodanjen, napade je izveo u dva sela u oblasti Pandžavaj, nadomak Kandahara, u seoskoj sredini koja se smatra “kolevkom” talibana, i gde se zapadne koalicione snage godinama bore da uspostave kontrolu.

Nove pojedinosti zločina

Patrola: Vojnici ISAF-a u Pandžavaju (11.03.2012.)
Prema rečima svedoka, američki narednik je svoj pohod je započeo u 3 časa ujutro, u oblasti Pandžvaj, nadomak Kandahara. Sela se nalaze na oko 500 metara od američke vojne baze.

U prvim svedočenjima, stanovnici sela Alkozaja su govorili da je napadač išao od jedne do druge kuće i pucao na ljude koji su spavali.

Meštani su rekli da je vojnik ušao u najmanje tri kuće, i da je čak zapalio tela nekih žrtava.

U samo jednoj porodici pobio je 11 ljudi, a devet njegovih žrtava bila su deca.

Nove pojedinosti zločina, koje su počele da stižu do šire javnosti, navode na zaključak da komanda ISAF-a u Avganistanu pokušava da sakrije saučesnike u pokolju.

Abdul Rahum Ajubi, poslanik u parlamentu Avganistana iz provincije Kandahar, gde se dogodio masakr, izrazio je sumnju da je „samo jedan američki vojnik mogao da pokrije teren na potezu od dva kilometra i da istovremeno zapali tela ubijenih“.

„Jedan čovek ne može da ubije toliko ljudi. Mora da je mnogo ljudi bilo uključeno“, tvrde i ogorčeni meštani koji svedoče kako su se pucnji čuli s više strana. Ni avganistanski predsednik Hamid Karzai nije isključio mogućnost da je, u masakru, učestvovalo više od jednog američkog vojnika.

Jedan 15-godišnji preživeli stanovnik, koji je pogođen u nogu, predsedniku Hamidu Karzaiju je u telefonskom razgovoru objasnio da su „vojnici provalili u njegovu kuću, probudili njegovu porodicu i počeli da pucaju po njima“.

Incident je odmah naišao na oštru osudu predsednika Avganistana i SAD, kao i američkog sekretara za odbranu (v. Karzai osudio ubistvo 16 civila).

Civilne žrtve, a sada i sve više žrtve ovakvih zločina, predstavljaju glavni izvor sporenja između avganistanske vlade i međunarodnih koalicionih snaga, koje predvodi NATO.

Tragedija u Pandžavaju će, po svemu sudeći, imati dalekosežne posledice na već zategnute odnose Avganistana i SAD.

„Ovo je vrlo tragičan događaj, posebno zato što vlasti Avganistana i SAD pokušavaju da poptpišu dugoročni strateški sporazum“, kaže Nadžib Tazizi, stručnjak za bezbednost iz Kabula.

„Narod Avganistana ovako dobija vrlo lošu poruku: ako američka vojska ostane u Avganistanu i posle 2014. godine, a ponašanje vojnika ostane isto - da ubijaju civile - kakve će biti posledice?“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: