Šetnja za Zorana

Beograd -- Oko 20.000 građana učestvovalo je danas u memorijalnoj "Šetnji za Zorana", koju je organizovala Liberalnodemokratska partija.

Izvor: Beta
Podeli

Šetnja se održava u znak sećanja na 12. mart 2003. godine, kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

Šetnja, u kojoj je, prema procenama policije, učestvovalo 18.000 građana, a prema proceni organizatora 20.000 ljudi, počela je iz Simine ulice u Beogradu, gde je sedište LDP-a, odakle su se učesnici uputili ka Vladi Srbije i u dvorištu u kome je premijer ubijen položili cveće.

Građani predvođeni liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, koji je bio sa suprugom Jelenom, predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem, predsednikom Socijaldemokratske unije Žarkom Koraćem nastavili su ka Aleji velikana na Novom groblju, gde je premijer sahranjen.

Među okupljenim građanima bilo je predstavnika nevladinih organizacija i javnih ličnosti.

Delovi ulica Braće Jugović, Makedonske, Terazija, Kralja Milana, kao i Nemanjine, kojima se kretala kolona bile su sukcesivno zatvarane za saobraćaj.

"Prošle su godine, ali to vreme nije umanjilo značaj ideja koje je promivisao Zoran Đinđić. Ova šetnja je izraz poštovanja prema Zoranu, ali i spremnost da se uradi posao za koji je on dao svoj život", rekao je Jovanović u dvorištu ispred zgrade Vlade Srbije.

On je kazao da je modernizacija Srbije, cilj koji je postavio Zoran Đinđić, obaveza prema njemu, svim građanima, budućim generacijama i državi Srbiji.

"Zoranove ubice su u zatvoru, ali to nije razvedrilo nebo nad Srbijom", istakao je Jovanović dodajući da ta činjenica građane Srbije nije učinila srećnijim.

Govoreći o otkrivanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, Jovanović je kazao da je to istina sa kojom Srbija mora da se suoči.

On je istakao da je obaveza države da taj posao uradi i rasvetli političku pozadinu do kraja, jer se od istine ne može bežati.

Lider SPO-a Vuk Drašković ocenio je da se politička pozadina ubistva Đinđića neće otkriti nikada, kao ni ko su ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i desetina ljudi koji su ubijeni, a ne zna se ko ih je ubio.

"Nikada se to neće otkriti, dok ne dođe do radikalne promene u uređenju Srbije", rekao je Drašković u dvorištu Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu