Protiv dobrovoljačkih straža

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kritikovao je formiranje "civilnih straža" u Bačkom Petrovom Selu.

Izvor: Beta

Sreda, 07.03.2012.

09:29

Default images

Tu inicijativu osudio je i predsednik opštine Bečej Peter Knezi i najavio angažovanje agencije za obezbeđenje.

Pastor je ocenio da je takva inicijativa protivzakonita i opasna i, na stranačkom skupu u Subotici, nazvao ove civilne straže "dobroboljačkim četama".

"Ne možemo da se solidarišemo sa onima koji obilazeći mađarska naselja u Vojvodini ljude pokušavaju da uvere u organizovanje dobrovoljačkih četa", poručio je sinoć predsednik SVM-a.

Ocenio je da se u interesu poboljšanja javne bezbednosti mora sarađivati s policijom, jer osnivanje "civilnih straža" vodi u lošem pravcu vojvođanski mađarski javni život.

"Civilne straže" formirane su u Bačkom Petrovom Selu na inicijativu stranke Pokret mađarske nade, a sličnu inicijativu ova partija uputila je i meštanima Bačkog Gradišta.

Čelnici opštine Bečej, u kojoj se nalaze ova dva sela, su ocenili da je formiranje ovakvih straža "nezakonit i opasan poduhvat", koji može da dovede do "uzimanja zakona u sopstvene ruke".

"Iako nije u našoj nadležnosti, morali smo da preduzmemo neke poteze, naravno, u saradnji s ovdašnjom Policijskom stanicom, da bi se zaveo red. Sva druga rešenja, pa i ona koja je ponudio Pokret mađarske nade s formiranjem civilne straže sastavljene od dobrovoljaca, nisu prihvatljiva. Jer, takav način organizovanja odbrane od nasilnika u Srbiji nije regulisan zakonskim odredbama. U Mađarskoj to jeste slučaj, ali mi živimo u Srbiji i moramo se pridržavati ovdašnjih zakona. Uz to, takve grupe nisu opremljene, ni obučene da reaguju u datom nezavidnom trenutku, pa ako bi odreagovale, uzimajući zakon u svoje ruke, ušle bi u neku vrstu krivičnih dela. Naravno, svaka aktivnost građana je dobrodošla, ali organizovano s policijom, a nikako samostalno", rekao je predsednik opštine Bečej Peter Knezi.

On i predsednik Saveta za bezbednost u Bečeju Lazar Sekulić su ocenili da je krađa imovine na području bečejske opštine uzela maha, ali su poručili da će lokalna samouprava rešenje za nastalu situaciju pronaći uz pomoć preduzeća "Link FTO", koje obezbeđuje službu poljočuvara.

Objasnili su da će ukupno 12 poljočuvara u popodnevnim i večernjim satima biti raspoređeno u Bačko Petrovo Selo i u Bačko Gradište i biti na vezi kako sa građanima, tako i s policijom.

Ako se ovaj model pokaže kao uspešan, ideja je da se funkcionisanje ove službe proširi i na ostala naselja, kao i na Bečej, poručili su opštinski čelnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: