"Izbori će biti održani i na KiM"

Beograd -- Predstavnici tri opštine sa severa Kosova dobili uveravanja od predsednice parlamenta da će lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani i na teritoriji KiM.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Predsednica Skupštine Slavice Đukić Dejanović "nam je dala duboko uverenje da će i lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani na teritoriji cele Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju", rekao je predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nakon sastanka u Beogradu.

Na pitanje kako komentariše stavove međunarodne zajednice da je raspisivanje izbora na Kosovu u organizaciji Beograda suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, on je rekao da to pitanje nije jasno definisano u tom dokumentu.

Božović je dodao da će Republička izborna komisija o organizovanju izbora na Kosovu razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice.
On je rekao i da lokalni izbori neće biti raspisani "u opštinama koje su još u mandatu", kao što su Leposavić i Kosovska Mitrovica.

Sastanku su, osim Božovića, prisustvovali predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, njegov zamenik Ljubomir Radović i predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Babincev ranije je saopštio da se danas neće sastati s predsednicom parlamenta, zato što je Žandarmerija uklanjala barikade na severu Kosova i što o lokalnim izborima na Kosovu ne treba da razgovaraju samo zvaničnici sa severa, već i oni južno od Ibra.

Stefanović je ranije danas rekao za B92 da će tema razgovara biti nedavnao održani referendum na severu Kosova i to da li će parlamentarni i lokalni izbori biti raspisani i na Kosovu.

“Odnećemo naše izveštaje sa referenduma i ukazaćemo kakvi su rezultati bili na tom referendumu i videćemo njeno mišljenje šta i kako dalje. Čućemo i njeno mišljenje da li će izbori na severu Kosova biti raspisani ili ne, u kojim opštinama, da li će biti lokalni ili samo parlamentarni izbori”, kaže on.

Prema njegovim rečima, Srbi koji su danas došli kod predsednice Skupštine nemaju konačan stav o svim tim pitanjima. Oni su, kako kaže, kod Đukić Dejanovićeve došli da čuju njeno mišljenje i istovremeno da insistiraju na tome da izbori budu raspisani i na Kosovu.

Kosovo

Oslobođeni Srbi iz Gnjilana

Beograd -- Petorica Srba, koje su kosovski specijalci uhapsili u regionu Gnjilana 25. februara, pušteni su danas na slobodu, kažu u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Kosovo subota 31.03. 10:58 Komentara: 8

Ponavlja se proces protiv Ljimaja

Priština/Beograd -- Mešovito sudsko veće Okružnog suda u Prištini odlučilo je da se ponovi proces protiv Fatimira Ljimaja i još trojice bivših pripadnika OVK za slučaj “Klečka”.

Kosovo petak 30.03. 22:09 Komentara: 4
strana 1 od 97 idi na stranu