U Novoj Varoši samo ćirilica

Nova Varoš -- Skupština opštine Nova Varoš odlučila da se kao obavezno pismo u toj opštini koristi ćirilica.

Izvor: Beta
Podeli

Pismo s takvom odlukom poslato je na adrese javnih preduzeća, ustanova i opštinskih službi u Novoj Varoši.

"Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo", piše u zaključku SO Nova Varoš.

Posebnim zaključkom obavezano je Javno komunalno preduzeće "3. septembar" da račune građanima za svoje usluge ispisuje ćirilicom.

"Ako su Pošta, Elektrodistribucija, pa i druga javna preduzeća, zamenila latinično pismo ćirilličnim, zašto to ne bi učinili i komunalci, koji se godinama oglušuju o propise o službenoj upotrebi pisma? Ne prihvatamo izgovor da to iziskuje velike troškove", rekao je novinarima Radivoje Bujišić, odbornik grupe građana "Novi ljudi za Novu Varoš".

Ta grupa građana je u opštinskom parlamentu bila najupornija u insistiranju na tome da se eliminiše latinica.

Jednim od skupštinskih zaključaka je sugerisano inspekciji da "proveri da li su natpisi firmi na teritoriji opštine Nova Varoš u skladu sa Ustvom i Zakonom, odnosno da li su na ćiriličnom pismu".

Društvo

I Beograd pogasio svetla

Beograd -- Simboličnim gašenjem rasvete i dekorativnog osvetljenja na jedan sat Beograd je učestvovao u globalnoj akciji za očuvanje životne sredine "Sat za našu planetu".

Društvo subota 31.03. 23:40 Komentara: 19
strana 1 od 192 idi na stranu