Tadić: Datum do kraja godine moguć

Beograd -- Nakon što je Srbija postala kandidat za članstvo u EU, predsednik Boris Tadić izjavio je da je moguće da do kraja godine dobije i datum za početak pregovora.

Izvor: B92
Podeli

Tadić je na sednici Saveta za evropske integracije rekao da su za dobijanje statusa kandidata zaslužni, pre svega, građani Srbije, kao i da je to rezultat sprovođenja reformi.

"Mi nismo zadovoljni do kraja, jer ovo je veliko postignuće, ali nije epohalno. Suštinsko postignuće biće datum za pregovore, jer će evropski put Srbije tada biti nepovratan. Tada će svi naši snovi 5. oktobra o promeni društva nabolje, Srbije koja je kredibilna i pouzdana i ugledna zemlja na evropskom kontinentu suštinski biti i ostvareni. I zbog toga mi očekujemo da bismo do kraja godine, u skladu sa projekcijama koje dolaze iz Brisela, mogli ostvariti i taj veliki strategijski cilj", rekao je predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije kaže da status kandidata treba sagledavati u kontekstu koristi za građane i objašnjava šta kandidatura donosi sasvim običnim ljudima u Srbiji.

"Građani dobijaju veću šansu, veću šansu za zapošljavanje jer, kao što je rekao ministar Vamen, svaka kompanija u svetu danas upućuje pogled na Srbiju kao zemlju kandidata za članstvo u EU, sa većim nivoom sigurnosti. Dobijanje statusa kandidata ne otvara, nažalost, mogućnost Srbiji da u širem pristupi razvojnim fondovima EU do 2013, jer su budžetska sredstva opredeljena za period 2007 -2013, po kojima je Srbija već dobila milijardu i 400.000 evra u ovom periodu", dodao je Tadić.

Premijer Cvetković je podsetio na vrlo blisku prošlost od pre samo četiri godine, kada je Srbija bila na repu procesa evropskih integracija.

"U međuvremenu, počela je primena prelaznog trgovinskog sporazuma, što je privredi uštedelo 1,5 milijardi evra na ime neplaćenih carina pri izvozu u EU, intenzivirana je saradnja sa EU, što je samo u 2011. donelo Srbiji 25 000 radnih mesta kao posledica stranih investicija. Ukinute su vize građanima Srbije."

Predsednik Tadić je rekao da zaslugu za dobijanje statusa kandidata imaju sve vlade Srbije od 5. oktobra do danas, a posebno je istakao "izuzetan doprinos bivšeg premijera Zorana Đinđića", rekavši da je on bio "barjaktar ideje evropske Srbije".

strana 1 od 113 idi na stranu