Čavez stabilno nakon operacije

Predsednik Venecuele Ugo Čavez u dobrom je i stabilnom stanju nakon operacije raka na Kubi, kaže potpredsednik Venecuele Elias Haua.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

23:47

Default images

"Doktori su mu odstranili tumor u karličnom delu. Sada je stabilno, a uz njega je i njegova porodica", rekao je on.

Čavez (57) se, prema medicinskim izvorima, oporavlja u bolnici u Havani nakon jedno i po časovne intervencije, tokom koje nije bilo komplikacija, prenosi britanski "Gardijan".

"Predsednik je u dobrom fizičkom stanju", naglasio je Haua tokom govora u parlamentu, dok su poslanici uzvikivali: "Idemo napred, komandante".

Čavezu su, prema njegovim rečima, ukljonjeni i tumor i tkivo koje ga je okruživalo. Haua je detaljno opisao tok operacije ali, ipak, nije hteo da kaže gde je ona i obavljena. Ministar omladine Mari Pili Hernandez ističe da je hirurška intervencija bila uspešna.

"Predsednik nije zahtevao intenzivnu negu, iako je to bio jedan od mogućih scenarija", rekao je on. Dr Sebastijan Kvintero, onkolog u obližnjoj Kolumbiji, međutim, kaže da vlasti Venecuele nisu precizno saopštile dijagnozu Čavezove bolesti.

"Nisu nam rekli ništa što već nismo znali. Karlični deo obuhvata nekoliko organa: prostatu, delove bešike i debelog creva, tako da je teško odrediti gde se tumor zaista nalazi", objašnjava on.

To je podstaklo sumnje u to da li će Čavez biti u stanju da učestvuje na izborima u oktobru ili da vlada ukoliko pobedi, budući da je bio operisan i prošle godine i u međuvremenu prošao četiri tretmana hemoterapije.

Uoči ponovnog odlaska na Kubu, opozicija je od njega tražila da prebaci ovlašćenja na potpredsednika, što je on odbio. Čavezov glavni rival na predstojećim izborima je Enrike Kaprilesa (39), koji se zalaže za brz i potpun oporavak Venecuele. Kaprilesa je izabran kao jedini opozicioni protivkandidat na preliminarnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: