Libija:Muče na hiljade zarobljenika

Njujork -- Specijalni izaslanik UN za Libiju Jan Martin kaže da libijske revolucionarne brigade vrše torturu nad tri četvrtine zarobljenika iz gradjanskog rata u Libiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Martin je ukazao na probleme koji sprečavaju libijsku vlast da preduzme kontrolu nad svim pritvornim centrima u zemlji.

Libijsko ministarstvo pravde ima kontrolu nad osam zatvora u kojima se nalazi 2.382 zatvorenika, ali se procenjuje da je gotovo 6.000 zarobljenika u Libiji i dalje u objektima koji su pod kontrolom revolucionarnih brigada.

Agencija UN za ljudska prava i humanitarne organizacije u svojim izveštajima ističu da libijske revolucionalne brigade muče zatvorenike u svojim centrima, od kojih su mnogi iz subsaharske Afrike koji su navodno ratovali na strani svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija tokom devetomesečnog gradjanskog rata.

U obraćanju pred Savetom bezbednosti UN, Martin je pozvao libijsko ministarstvo pravde da ubrza proces preuzimanja kontrole nad pritvornim centrima, ali je ocenio da je taj proces komplikovan zbog nedovoljnog broja policije koja radi za nadležno ministarstvo.

Martin je kazao da će UN nastaviti blisko da saradjuju s libijskim vlastima kako bi ih podstakli da organizuju inspekciju objekata revolucionarnih brigada na tajnim lokacijama i stavi ih pod kontrolu zvanične vlasti.

Svet

strana 1 od 313 idi na stranu