Širom Španije protesti studenata

Barselona -- Više španskih studenata uhapšeno je danas u Barseloni tokom demonstracija zbog mera štednje koje je usvojila Vlada Španije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su uhapšeni pošto se više stotina studenata, učesnika demonstracija sukobilo sa policijom isped zgrade berze u Barseloni.

Do sukoba je došlo nakon što su studenti razbili prozor jedne banke, i napravili požar u kontejnerima, koji se potom proširio i na jedan automobil.

Hiljade studenata u Španiji blokirale ulice u više španskih gradova, protestujući protiv strogih mera štednje i nasilja policije tokom ranijih protesta.

Studentska udruženja su organizovala proteste u oko 40 gradova širom zemlje u znak protesta protiv budžetskih rezova u sistemu obrazovanja, preneo je AFP.

Demonstracije su organizovane i u znak solidarnosti sa studentima u Valensiji, gde je policija tukla studente na protestima 20. februara.

Nekoliko stotina studenata u Madridu se, uzvikujući parolu "Manje rezova, više obrazovanja!", okupilo ispred ministarstva obrazovanja u čijoj blizini je bila raspoređena policija.

Hiljade studenata i njihovih pristalica marširalo je centralnim ulicama Barselone i Valensije.

Protest u Barseloni je počeo mirno, ali su se studenti sukobili s policijom i zapalili kontejnere. Tamo su demonstranti blokirali ulice, auto-put i podzemnu železnicu.

Ovo je samo poslednji od mnogih protesta koji se organizuju u raznim sektorima zbog nezadovoljstva građana rezovima i reformama za koje konzervativna vlada kaže da će ojačati ekonomiju i eventualno smanjiti nezaposlenost, koja trenutno iznosi 23 odsto.

Svet

strana 1 od 313 idi na stranu