Više od 70% građana protiv Haga

Više od 70 odsto građana Srbije ima negativan stav prema Haškom tribunalu, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava i Misije OEBS-a.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

19:18

Default images

Većina anketiranih smatra da procesi pred Haškim sudom ne doprinose pomirenju u regionu, prenosi RTS rezultate istraživanja koje je sproveo Ipsos Stratedžik marketing.

Ipak, oko 15 odsto građana godinama veruje da je saradnja sa Tribunalom neophodna – zbog pravde.

U Srbiji se u poslednjoj deceniji promenilo mnogo, ali je jedna stvar konstantna – većina građana smatra da je rad Tribunala štetan, da sa njim nikada nije trebalo sarađivati, da ga nije bilo potrebno ni osnivati i da je nepravedan prema Srbima.

"Ko je podneo najviše žrtava i ko je počinio najviše zločina? To pitamo godinama. Najveći deo zemlje, odnosno oko 40 odsto građana smatra da su Srbi podneli najviše žrtava, a da su Hrvati počinili najviše zločina", kaže Svetlana Logar iz "Ipsos Stratedžik marketinga".

Neinformisanost i otpor su toliki da ispitani čak kažu da se u Hagu sudi za dela koja nisu predviđena međunarodnim pravom i da u Srbiji za takva dela ne bi ni bilo suđenja. Smanjuje se i informisanost građana o zločinima i počiniocima.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da političari retko daju izjave o ovim temama, jer te izjave ne dižu rejtinge, i da se udvaraju javnom mnjenju umesto da kažu istinu o zločinima.

"Istraživanje pokazuje da naši građani malo prate šta se radi u Tribunalu, a da zapravo svi imaju izgrađene stavove o Tribunalu", kaže Dušan Ignjatović iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom.

I kada Tribunal završi rad, on će, smatraju učesnici Konferencije, ostati deo istorije bivše Jugoslavije, u kojoj je u ratovima devedesetih stradalo 140.000 ljudi, na stotine hiljada ih je izbeglo, a nekoliko hiljada se i dalje smatra nestalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: