Nova istraga o smrti Trajkovskog

Vlada u Skoplju traži pokretanje nove istrage o avionskoj nesreći u kojoj je pre osam godina kod Mostara poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

17:26

Default images

Tužilaštvo je saopštilo da će pokrenuti istragu ako se utvrdi da izveštaj Vlade o tom slučaju sadrži nove činjenice i dokaze.

Vlada je donela odluku posle razmatranja novog izveštaja o avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004, koji je pripremila komisija za istragu udesa, navedeno je u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada sinoć je na zatvorenoj sednici usvojila novi izveštaj o nesreći kod Mostara u kojoj su, pored šefa države, poginuli njegovi saradnici i posada vladinog aviona i odlučila da dostavi izveštaj javnom tužilaštvu.

Državni javni tužilac Makedonije Ljupčo Švrgovski izjavio je da ukoliko Izveštaj sadrži nove činenjice i dokaze u vezi s uzrokom pada aviona kod Mostara, može biti promenjena odluka Tužilaštva kojom je tragedija proglašena nesrećom i krivicom pilota.

"Odluka se apsolutno može promeniti. Odluka nije konačna niti trajna i ukoliko se pojave novi dokazi koji ukazuju na neki drugi razlog za pad aviona, mi ćemo sigurno predmet procesuirati. Ali do ovog trenutka mi takve dokaze nemamo", izjavio je tužilac Švrgovski.

Novi vladin izveštaj sastavljali su vazduhoplovni eksperti u protekle tri godine, a dostavili su ga je i Direkciji za civilnu vozduhoplovnu plovidbu Bosne i Hercegovine.

Izveštaj će biti dostavljen Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Saveta Evrope, kao i članu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreasu Grosu, autoru Informacije o sprovedenoj istrazi o nesreći kod Mostara, u kojoj je izrazio sumnju da se radi o nesreći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: