"Preventivno protiv korupcije"

Cilj Agencije za borbu protiv korupcije nije da se suprotstavlja državnim organima, već da preventivno utiče na sprečavanje korupcije, kaže Zorana Marković.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

20:57

Default images

"Suprotstavljanje državnim organima ne vodi ničemu. Osnov našeg postupanja je partnerski odnos sa njima. Uspeli smo da ubedimo državne funkcionere da nismo tu samo da ih skeniramo i gonimo, već da im ukažemo na preventivne aktivnosti koje treba sprovesti", rekla je Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Ona je ukazala da takozvana četvrta grana vlasti - regulativno telo - još nije zaživela u srpskom društvu i dodala da prevencija korupcije hramlje u mnogim društvima, a posebno u srpskom.

"Još uvek je na delu model da smo iznenadjeni da neka institucija počne da radi ono zbog čega je i osnovana... Ono što je važno je da naučimo institucionalno da komuniciramo, a ne samo kroz afere podmetanja i klevete", poručila je Zorana Marković.

Objasnila je da Agencija nije vladina institucija, već je nju 2010. osnovala Skupština Srbije, a, kako je dodao član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić, njene funkcije su nadzor, kontrola, prevencija i regulacija.

Problem sa tri stranke

Ona je navela da Agencija ima problem sa tri stranke - Liberalno-demokratskom partijom koja otvoreno promoviše stranački izborni program "Preokret", što nije u skladu sa zakonom; Ujedinjenim regionima Srbije jer su oni registrovani kao nevladina organizacija; i G17 plus, ne obrazloživši u čemu je problem sa tom strankom.

Profesor Čedomir Čupić je istakao da je izvor korupcije u ljudskoj prirodi, "u njenoj pohlepi", i da je nužno izgraditi mehanizme kontrole te pohlepe. On je naglasio da su političke elite te koje najpre treba da imaju volju da zaustave korupciju i da je neophodno u tom smislu naći sistemsko rešenje.

On je dodao da je "dobar zakon najveći autoritet" i da pod njegovom kapom treba da budu svi, pa i predsednik države, navodeći kao primer neke svetske zemlje, poput Brazila i Hongkonga, koje su se strogom zakonskom regulativom i primenom izborile sa ogromnom korupcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: