Peticija za reformu obrazovanja

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu zvanično je počelo potpisivanje peticije za reformu visokoškolskog obrazovanja. Za dva sata prikupljeno je oko 1.500 potpisa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.02.2012.

16:38

Default images

Potpisivanje peticije trajaće 10 dana na fakultetima u celoj Srbiji, saopšteno je iz Studentske konferencije univerziteta Srbije i navedeno da će studenti imati priliku da potpisom podrže zahteve akademaca, obuhvaćenih kampanjom "Desetka za Srbiju".

Zahtevi su predstavljeni kroz prvu fazu kampanje na nedavnoj konferenciji za novinare, kao i na društvenim mrežama, sa ciljem da se šira javnost informiše o značaju reforme visokog obrazovanja.

"Drugom fazom kampanje, prikupljanjem potpisa, dokazaćemo odlučnost i jedinstvo studenata pri rešavanju problema visokog školstva", navedeno je u saopštenju.
Studenti zahtevaju da, ukoliko u tekućoj školskoj godini ostvare 48 ESPB bodova, imaju pravo da se finansiraju na teret budžeta, da se sprovede reevaluacija opterećenja studenata.

Takođe, treba preciznije definisati pravo na "produženu" godinu na svim nivoima studija, odnosno svakom studentu koji se finansira iz budžeta dati pravo na produženu godinu. Student koji studira u "produženoj" godini ima pravo da polaže ispite u mesecima u kojima ne postoje redovni rokovi.

Treba doneti šifrarnik zanimanja i uskladiti ga sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, u skladu sa akreditacijom visokoškolske institucije, i formirati Fond za razvoj visokog obrazovanja i iz budžeta izdvajati jedan odsto za visoko obrazovanje.

Studenti zahtevaju da se fakulteti zakonski obavežu da definišu strukturu i opravdanost visine školarina, da se odredi maksimalna visina školarine i da se u sistem finansiranja visokog obrazovanja uključi i socijalna dimenzija.

Akademci se zalažu da se zakonski uredi visina i vrsta administrativne takse koju student plaća fakultetu ili univerzitetu, da se ukinu sve administrativne takse za usluge koje je student već platio kroz školarinu.

Takođe, treba omogućiti studentima koji su završili osnovne studije u trajanju od četiri godine da imaju pravo da se zaposle kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama, stvoriti zakonske i institucionalne okvire za podsticanje studentske prakse i naučno-istraživačkog rada i ukinuti starosnu granicu od 26 godina za beneficije studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: