Slabe šanse za predsedničke izbore

Beograd -- Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković rekao je da ne veruje u mogućnost da se predsednički izbori održe sa lokalnim, pokrajinskim i parlamentarnim izborima.

Izvor: Beta
Podeli

Vuković je agenciji Beta rekao da bi održavanje predsedničkih izbora u tom slučaju bilo prevremeno, jer, kako je podsetio, mandat predsednika Republike traje pet godina.

Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović izjavio je da postoji mogućnost da se izbori na svim nivoima održe istovremeno krajem aprila ili početkom maja, navodeći da u tom slučaju predsednički izbori ne bi bili vanredni.

Vuković smatra da takva mogućnost "nije u igri" i da nije izvesna, jer bi u tom slučaju Tadić morao da da ostavku i da navede razlog ostavke.

"Ne verujem da predsednik Republike treba da podnese ostavku sada, da skrati svoj mandat godinu dana i da se ponovo kandiduje. On može da podnese ostavku, ali ne verujem da će ponovo u tom slučaju biti kandidat", ocenio je Vuković.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je 30. decembra prošle godine da će u 2012. biti održani i parlamentarni i predsednički izbori ."Po Ustavu Srbije je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine, nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je tada Tadić.

Tadić je za predsednika Srbije izabran u drugom krugu 3. februara 2008. godine na mandat od pet godina. Petogodišnji mandat počeo je 15. februara te godine, kada je položio zakletvu.

Izbori za predsednika Republike se po Ustavu raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika i treba da se okončaju 30 dana pre isteka mandata, odnosno do 15. januara 2013. godine.

strana 1 od 123 idi na stranu