Lokalni izbori kad i parlamentarni

Beograd -- Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila da će lokalne izbore raspisati 13. marta, kada će predsednik Srbije Boris Tadić raspisati parlamentarne.

Izvor: Beta
Podeli

.

Ona je naglasila da će lokalni izbori biti raspisani samo tamo gde je odbornicima istekao mandat. "Svuda gde to nije slučaj, neće biti raspisani lokalni izbori", rekla je Đukić Dejanovićeva na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiji, koji razmatra pitanje raspisivanja izbora u toj pokrajini.

Ona je ponovila da lokalni izbori neće biti raspisani u celoj zemlji, već samo u onim lokalnim samoupravama u kojima za to postoje zakonski
uslovi, odnosno u kojima je istekao mandat odbornicima.

"Kosovo je sastavni deo Srbije i to se odnosi i na pokrajinu", kazala je predsednica Skupštine, navodeći da razume potrebu da Odbor za
Kosovo i Metohiju raspravlja o svakoj aktuelnoj temi.

"Pitanje izbora na Kosovu pitanje opstanka Srba"

Međutim, pitanje održavanja izbora na Kosovu za članove skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju je pitanje "opstanka Srba na toj teritoriji".

"Neizlazak na izbore je sigurna smrt za sve Srbe sa Kosova i Metohije", kazao je član odbora iz Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da izbori moraju biti održani na teritoriji Kosova i da mogu da se održe.
"Ako ih raspišete, morate da ih održite", poručio je Samardžić.

Član odbora iz Srpske napredne stranke Borislav Pelević izrazio je bojazan da će lokalni izbori na Kosovu biti raspisani, ali da neće biti održani pod izgovorom da se za to nisu stekli uslovi i zatražio da se na Kosovu raspišu i pokrajinski izbori.

Odgovarajući na njihove primedbe, predsednica Skupštine je navela da treba uvažiti realnu situaciju na Kosovu, dodajući da do sadašnje situacije nije došlo preko noći i da su pravne okolnosti menjale atmosferu na Kosovu.

Zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković iz Socijalističke partije Srbije kazao je da je za održavanje izbora na
Kosovu potreban kompromis s međunarodnom zajednicom, podsećajući da je pokrajina pod međunarodnim protektoratom.

"Šta ako neko ko upravlja, ne dozvoli održavanje izbora. Ko to može da održi izbore, ako to neko ne da?", upitao je Radenković i istakao neophodnost postizanja kompromisa s međunarodnom zajednicom o pitanju izbora.

Inače, danas se pokrenulo i pitanje održavanja predsedničkih izbora. Predsednik Pokrajinskog odbora DS u Vojvodini i član Predsedništva DS Dušan Elezović najavio je mogućnost da i predsednički izbori budu održani na proleće.

strana 1 od 123 idi na stranu