Oboleli od raka bez lekova

Beograd -- U onkološkim centrima bukvalno nema nijedne ampule citostatika, a najtežim bolesnicima rečeno da se snađu, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Oboleli od raka su ostali bez terapije! Jednog od najjeftinijih, ali najčešće korišćenih citostatika ”pet-fluorouracila”, u Srbiji nema ni za lek.

Jedino u Institutu za onkologiju i radiologiju očekuju isporuku, ali tek 23. marta. U ostala 24 onkološka centra ne znaju ni kako da nabave ovaj lek, ni kada će ga biti.

Oko 10.000 ampula koje su ušle u zemlju u poslednja dva meseca, koliko traje nestašica, ”planulo” je za čas, jer su već postojali spiskovi pacijenata koji čekaju terapiju.

"Nemamo bukvalno nijednu ampulu. Situacija je toliko dramatična da smo uradili ono što nikada nije bila praksa: rekli smo pacijentima da sami nabave lek ako ikako mogu", kaže za ”Novosti” dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju i zamenik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ministarstvo: Neka kupe sami

"Stavljanjem pet-fluorouracila na D listu zdravstvenim ustanovama je, u skladu sa pravilnikom o uvozu neregistrovanih lekova, omogućeno da samostalno nabavljaju ovaj lek", rečeno je u utorak ”Novostima” u Ministarstvu zdravlja. "Određene bolnice su sprovele postupak javne nabavke i očekuju isporuku, dok ga u drugima nema, jer ustanove nisu završile postupak javne nabavke."

Sanja Mirosavljević, portparolka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, međutim, kaže da su bolnice dužne da nabave ovaj lek, koji je od ove godine prešao na ”D listu”. U onkološkim centrima pitaju - kako? Na tendere se niko ne javlja, a nije im u potpunosti isporučena ni ranije ugovorena količina, jer dobavljači ne mogu da dobiju lek od proizvođača.

"Posle provere karakteristika, pacijentima dajemo lek koji sami nabave, jer je interes obolelih preči od poštovanja procedure", kaže dr Radosavljević. "Striktno pridržavanje propisa u ovoj vanrednoj situaciji bilo bi na štetu pacijenata, za koje je najvažnije da lek prime na vreme. Posle više neuspelih tendera, uspeli smo da ugovorimo isporuku pet-fluorouracila jednog španskog proizvođača i do 23. marta očekujemo količinu koja će biti dovoljna za tri meseca."

U KBC ”Bežanijska kosa”, takođe, nemaju nijednu ampulu ovog leka. Ne znaju ni kada će ga biti.

"Jedino što možemo je da pacijente uputimo u druge ustanove, ali bez efekta, jer ni drugi nemaju lek", kaže za ”Novosti” dr Zafir Murtezani, načelnik onkologije u KBC ”Bežanijska kosa”. "Ovaj lek prima svaki drugi onkološki pacijent na citostaticima. Kakve su posledice nestašice videćemo kada nas pacijenti optuže ako bolest zbog pauze u terapiji uznapreduje. Po protokolima, može da se toleriše nekoliko dana kašnjenja sa davanjem leka, ali ne i mesec dana pauze."

U susednim zemljama ”pet-fluorouracil” može regularno da se kupi u apotekama. U Makedoniji, recimo, jedna ampula, kade se preračuna u dinare, košta oko 160 dinara, a oboleli od raka kažu da se u Srbiji, sada ”ispod tezge” prodaje za 5.000 dinara

Dušanka Lončarević, načelnica apoteke u KBC ”Bežanijska kosa”, kaže za ”Novosti” da je ovaj centar od 26. decembra dosad dobio samo dve isporuke ”pet-fluorouracila” - ukupno 900 ampula, a mesečne potrebe su 1.200 ampula.

"Molili smo, jurili, tražili, slali pozive na adrese 13 dobavljača da nam dostave ponudu i niko nam nije odgovorio", priča Lončarevićeva. "Mi jednostavno nemamo mehanizme da obezbedimo lek. Svake srede u Ministarstvo zdravlja šaljemo izveštaje o deficitarnosti i neko u Ministarstvu ili RFZO bi trebalo da sabere potrebe i nabavi lek za celu Srbiju."

Najviše ”pet-fluorouracila” se troši u Institutu za onkologiju i radiologiju - 3.500 ampula mesečno, a potrebe manjih centara su od 600 do 1.500 ampula. Za 25 centara u kojima se daje ova terapija godišnje je potrebno 100.000 ampula.

"Problem je što se lek nabavlja na kašičicu i veliko je pitanje dokle će moći i tako, jer i u Evropi vlada nestašica ovog leka", kaže za ”Novosti” dr Vladimir Kovčin, direktor KBC ”Bežanijska kosa”.

Drugi pišu

strana 1 od 42 idi na stranu