"Rumunija traži normalne garancije"

Bukurešt -- Rumunija je zatražila "normalne garancije" o pravima manjina i nije reč o blokadi, izjavio je šef rumunske diplomatije Kristijan Dijakonesku.

Izvor: Beta
Podeli

"Ne možemo govoriti o blokadi", rekao je agenciji Dijakonesku i dodao da Rumunija smatra da moraju da se brane "prava manjine na zapadnom Balkanu, jer (one - manjine) imaju komplikovanu istoriju na tom planu".

Dijakonesku je rekao da se Rumunija složila da se preporuči da Srbija dobije status kandidata, ali da Evropska komisija na jesen podnese izveštaj o poštovanju prava manjina u Srbiji.

Ministarski savet EU preporučio je danas da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, posle duge rasprave zbog Rumunije koja je postavila pitanja garantovanja prava nacionalnim manjinama. Iako rumunski predstavnici nisu izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, nezvanično je objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja problem. Danas se povodom toga oglasio i Nacionalni savet Vlaha.

Rumunska javnost tek večeras saznala za uslovljavanje

Rumunska javnost gotovo dva dana nije bila upoznata sa stavom rumunske delegacije u Briselu koja je uslovila dodeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU boljom primenom zakona o manjinama, odnosno rumunskoj manjini u Srbiji.

Agencija Mediafaks prenosi tek večeras, iz francuskih izvora, da se na Savetu ministara u Briselu jedino rumunska delegacija protivila dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Rumunija je "vršila pritisak na Srbiju da bi dobila garancije u vezi s rumunskom manjinom, naveo je jedan strani diplomata koji je ocenio da je protivljenje Bukurešta bilo 'iznenađenje'", prenosi Mediafaks.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije izdalo je večeras saopštenje u kome se ne pominje uslovljavanje, niti to da je Rumunija bila jedina koja se protivila dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, dok su još juče Poljska i Litvanija odustale od uslovljavanja Srbije.

U saopštenju rumunskog ministarstva se navodi da je "Rumunija podnela Izjavu u kojoj se govori o potrebi konkretnih i brzih rezultata u vezi s potpisivanjem protokola o statusu manjina u dve zemlje".

Rumunija je tražila i "uključivanje Komisije i visokog predstavnika OEBS-a za nacionalne manjine u nadgledanju napora Srbije u poštovanju principa zaštite manjina prema standardima Europske unije", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Savet minsitara ohrabrio je Srbiju da nastavi primenu svih usvojenih sporazuma do sada. U tom smislu, zaključcima Saveta dodati su aneksi i Izjava Evropske komisije u kojoj je naglašen značaj poštovanja i zaštite prava manjina, kao jednog od kriterijuma za pristupanje EU", saopštava rumunski MIP.

Region

strana 1 od 121 idi na stranu