Godišnjica otmice u Štrpcima

Danas se navršava 19 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici formacije "Osvetnici" iz voza oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata i potom ih likvidirali.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2012.

08:53

Default images

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tim povodom najavljuje nastavak istrage.

Tužilaštvo je došlo do novih saznanja u istrazi o zločinu u Štrpcima i nastaviće istragu u saradnji sa nekim svedocima, a i uz pomoć knjige komandanta "Osvetnika" Milana Lukića, koji je zbog tog i drugih zločina prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da Tužilaštvo i dalje istražuje taj slučaj i da istragu nastavlja u saradnji sa Haškim tribunalom, MUP-om Srbije i policijom BiH, kao i uz pomoć porodica žrtava.

"Zahvaljujući pronađenim ostacima dva tela u jezeru Perućac, znamo i kojim tragom da idemo u daljoj istrazi", naglasio je Vekarić.

Povodom obeležavanja godišnjice zločina u Štrpcima, Bošnjačko nacionalno veće najavilo je da će njegova delegacija danas odati poštu žrtvama i položiti cveće na spomen-obeležje u Prijepolju.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, iz voza broj 671 u železničkoj stanici Štrpci izvršila je 27. februara 1993. godine paravojna formacija "Osvetnici" iz Republike Srpske.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici te paravojne formacije su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja im oduzeli novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim su ih tukli.

Posle toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion i odvezeni u pravcu Višegrada, gde su poubijani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio presudu.

Omerović: Zločin ne sme biti zaboravljen

Funkcioner SDPS i član Odbora za bezbednost Meho Omerović poručio je, povodom godišnjice otmice u Štrpcima, da se taj zločin nikada ne sme zaboraviti i da počinioci moraju da budu kažnjeni.

"Ne sme se nikada zaboraviti zločin zbog kojeg bi trebalo da se stidimo. Sramota je što nakon 19 godina od otmice i ubistva 19 državljana Srbije i dalje nisu kažnjeni organizatori, naredbodavci i počinioci", izjavio je Omerović.

On je naveo da se monstruoznost u tom dobro planiranom zločinu ogleda i u činjenici da su "posmrtni ostaci trojice pronađeni daleko od mesta otmice i da se prećutkuje činjenica da su ubijeni samo zato što nisu Srbi".

"Država mora obezbediti materijalnu satisfakciju porodicama nastradalih. Ako se potomcima saradnika okupatora odnedavno iz budžeta obezbeđuje novac, onda su i porodice nevinih građana koji su ubijeni zaslužili makar isti tretman", rekao je Omerović.

Zukorlić: Srbija pokazala svoj odnos prema Bošnjacima

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da odnos Srbije prema tom zločinu govori o njenom odnosu prema Bošnjacima.

Zukorlić je na komemorativnoj akademiji povodom godišnjice tog zločina rekao da je ponosan na mladu generaciju Bošnjaka koja pokazuje odlučnost da se stogodišnje stradanje Bošnjaka na tim prostorima zauvek prekine.

"Ponosan sam na mlade naraštaje koji slobodu ne daju ni za šta i koji svoju budućnost žele graditi svojom rukom i neće pristajati da se odriču svoje vere da bi sačuvali samo svoju glavu na ramenima. Taj naš put je sve izvesniji i pokazuje da Bošnjaci imaju svoju budućnost i imaju pravo na optimizam", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je ocenio da je odnos vlasti i države prema zločinu u Štrpcima - odnos države prema Bošnjacima i istakao da će mladi naraštaji pokazati da se to više nikome ne sme dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: